Pogledajte kako je izgledao okršaj najboljih bh. freestyle repera – FOTO/VIDEO

Pogledajte kako je izgledao okršaj najboljih bh. freestyle repera – FOTO/VIDEO


U prepunom sarajevskom klubu Underground, u subotu je održano takmičenje najboljih bh. freestyle repera, a veliko iznenađenje je priredio Sokol, mladi MC iz Bihaća koji je kao autsajder pomeo konkurenciju te osvojio titulu kralja bh. freestylea i mjesto u regionalnom finalu Red Bull RapLike 2018.

Klub Underground je u subotu 7. aprila bio premali da primi sve ljubitelje hip hopa koji su pohrlili da svjedoče okršaju najboljih bh. freestylera. Dolazak im se potpuno isplatio: u paklenoj atmosferi, osam MC-ijeva je priredilo vrhunski šou, boreći se za prestižni naslov kralja bh. freestylea i kartu za regionalno finale Red Bull RapLike 2018. Svojom rimama smišljenim na licu mjesta pred izuzetno težak zadatak su stavili žiri u kojem su sjedili Kontra, Stoposto i Branski.

U prvom krugu snage su odmjerili 2Cheif i Trispa, Phona i Normala, Geko i Sokol, te MC Nuha i Rapsod MC, a pobjede su odnijeli Trispa, Phona, Sokol i MC Nuha. Nemoguće je bilo ne uočiti – a na to je sjajnom podrškom reagovala publika – impresivan napredak koji su MC-ijevi ostvarili od prošle godine. Možda najmjerodavniji da o tome sudi je Frenkie, koji već godinama izbliza prati freestyle scenu.

„Definitivno se vidi napredak i veliki interes. Drago mi je što vidim neka nova imena, koja su večeras iznenadila, a vidi se da su i MC-ijevi koji su ranije učestvovali radili na sebi i vježbali. RapLika iz godine u godinu postaje jača i popularnija i dobija novu generaciju i nove učesnike“, izjavio je Frenkie.

Prva polufinalna borba je donijela sudar Trispe i Phone, iz kojeg je kao pobjednik izašao Trispa, mada je mladi MC iz Odžaka, Phona, po mnogima bio jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnje RapLike i definitivno velika nada za budućnost.

U drugom polufinalu sreli su se freestyle veteran MC Nuha iz Vogošće i Sokol iz Bihaća, do sada potpuna nepoznanica na sceni. Sokol je nakon žestoke borbe priredio vrhunsko iznenađenje izbacivši Nuhu, koji je prije takmičenja slovio za favorita za ukupnu pobjedu.

Sokol se na tome nije zaustavio: nastavio je u istom furioznom tempu i nakon žestoke finalne borbe protiv Trispe potpuno zasluženo ponio krunu kralja bh. freestylea. Došavši niotkud, mladi Bišćanin s minhenskom adresom je kao autsajder napravio senzaciju, a sada mu predstoji da pokuša isto to uraditi na regionalnom finalu 30. juna u Tuzli.

„Znao sam da će biti fantastično, bez obzira na ishod. Protivnici su bili veoma jaki, ali sve je to sport, jako su dobri momci. Publika je bila fenomenalna, zaista nemam riječi. Od regionalnog očekujem istu atmosferu“, izjavio je nakon trijumfa Sokol.

Prije finala je održana borba za treće mjesto. U ovom sjajnom duelu Nuha, koji nije psihički pao nakon poraza u polufinalu, pobijedio je Phonu, što mu se itekako isplatilo. Naime, pored pobjednika koji se plasira direktno, drugog putnika u regionalno finale određuje žiri na osnovu cjelokupnog nastupa na takmičenju, kako bi se izbjegle negativne posljedice eventualno „nepravednog“ žrijeba. A žiri je odlučio da je upravo Nuha taj koji je, pored Sokola, pokazao najviše i on će po drugi put uzastopno predstavljati BiH u regionalnom finalu.

Uz njih dvojicu, boje BiH će braniti prošlogodišnji regionalni prvak Arot iz Tuzle, a njima će se nakon takmičenja u svojim zemljama pridružiti najbolji freestyleri iz Hrvatske i Srbije.

Pobjednik je, pored titule, kao nagradu dobio beat, snimanje, miks i produkciju pjesme u studiju DB u Sarajevu, kod Kolaterala i Shtuke, a trojicu prvoplasiranih nagradio je i Harri Tatoo studio.

Ionako izvrsnu atmosferu svojim nastupima između betlova dodatno su zagrijali Kontra i Frenkie, Helem Nejse kojima se na sceni pridružio Shtela, te Stoposto sa gostima Black Berizom i Katarzom. Dobra zabava se na after partyju uz Indiga nastavila do duboko u noć.

Ono što slijedi su takmičenja u Zagrebu (25.4.) i Beogradu (9.5.) nakon kojih će biti poznata imena svih osam učesnika regionalnog finala, koje će biti održano 30. juna na Sonom trgu u Tuzli. Sudeći po subotnjoj večeri u Undergroundu, može se očekivati još bolje i spektakularnije takmičenje nego prošle godine.

Video u fokusu


Facebook Comments