KulturaVijesti

GLUMIO JE SJAJNO I KAD SU MU AMPUTIRALI OBJE NOGE: Odlazak velikog hrvatskoga glumca, ovo su uloge po kojima ga pamtimo

Počivaj u miru tata, napisao je sin glumačke legende Božidara Smiljanića, Mitja Smiljanić

Uz poruku u kojoj se oprašta od oca, Mitja je objavio video posvećen glumačkim ostvarenjima te životu Božidara Smiljanića, koji je prikazan njemu u čast na Pulskom filmskom festivalu. Božidar Smiljanić preminuo je sinoć u 82. godini u bolnici u Dubravi.

“Bio je veliki glumac, veliki profesionalac, predivan čovjek, a raditi s njim bila je pjesma”, kaže Ksenija Marinković (51), koja je glumila s njim u ‘Ustavu Republike Hrvatske’. Isto misli i Žarko Potočnjak, koji o Smiljaniću kao kolegi govori samo najljepše. “Najviše ga pamtim po zajedničkom angažmanu u Gavelli prije nego je otišao u Varaždin. Najbolju ulogu, kardinala Scagliaja, odigrao je u predstavi ‘Heretik’ u režiji Georgija Para”, prisjetio se Potočnjak. U bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 pozorišnih te 40-ak televizijskih. Prvu je imao kao šesnaestogodišnjak, 1953. u filmu ‘Sinji galeb’.

Ostat će upamćen po brojnim ulogama, poput pukovnika Tugliusa u seriji ‘Kapelski kresovi’ i Surgeona u filmu ‘Bitka na Neretvi’. Glumio je i u filmovima ‘Kozara’ (1962.), ‘Živi bili pa vidjeli’ (1972.), ‘Ljudožder vegetarijanac’ (2012.), te serijama ‘Velo misto’ (1980.), ‘Jelenko’ (1981.), ‘Putovanje u Vučjak’ (1986.), ‘Najbolje godine’ (2011.), ‘Odmori se, zaslužio si’, ‘Larin izbor’ i drugima. Smiljanić je 1986. glumio s Jackieom Chanom (64) u filmu ‘Božji oklop’, koji se snimao u Zagrebu. Zajedno su glumili i u nastavku filma 1991. Ulogu je imao i u filmu ‘Peacemaker’, u kojemu su glavne zvijezde George Clooney i Nicole Kidman. Kolege su ga zbog velikog angažmana u inozemstvu nazivali kraljem koprodukcija.

Za ulogu u filmu ‘Houston, imamo problem’ 2016. je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu. Posljednju je igrao u Grlićevu filmu ‘Ustav Republike Hrvatske’, koji je osvojio glavnu nagradu na 6. Tuzla film festivalu. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je nagradu ‘Fabijan Šovagović’, koju dobivaju glumci čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma.

24sata.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button