BiznisPromo

FOTO: Centralno grijanje Tuzla uzelo učešće na važnoj konferenciji u Sloveniji

U Portorožu (Slovenija) je od 18.03. do 20.03.2018. godine održana 21. međunarodna koneferencija daljinske energetike. Tema ovogodišnje konferencije je bila “Zimski paket Europske komisije i digitalizacija daljinske energetike”.

Tradicionalno, na poziv organizatora, učešće je uzelo i poduzeće “Centralno grijanje” d.d. Tuzla i to: Aktivnim učešćem na okruglom stolu “Daljinsko grijanje kao kritična infrastruktura gradova – izazovi i mogućnosti”.

Prezentacijom grupe autora poduzeća “Centralno grijanje” d.d. Tuzla sa naslovom “Sistematski pristup unapređenja rada sistema – što je potrebno za reinženjering sistema daljinskog grijanja”. Na okruglom stolu “Daljinsko grijanje kao kritična infrastruktura gradova – izazovi i mogućnosti” su sudjelovali direktori relevantnih sistema daljinskog grijanja Jugoistočne Europe: Beograd, Zagreb, Ljubljana, Novi Sad, Maribor, Banja Luka i Tuzla. Tokom diskusije se razgovaralo o trenutnoj situaciji na području daljinskog grijanja kao jedne od najvažnijih infrastruktura gradova te o potencijalima razvoja i izazovima sa kojima se sistemi suočavaju.

Predstavljen je i sistem daljinskog grijanja u Tuzli kao izvanredan primjer pametnog planiranja, investiranja i upravljanja razvojem daljinske energetike. Tom prilikom je direktor poduzeća “Centralno grijanje” d.d. Tuzla, Nevres Arnautović, naglasio značaj i ulogu grada Tuzle, koji je u proteklom periodu prepoznao značaj i ulogu sistema daljinskog grijanja, kao jedne od najvažnijih infrastruktura u gradovima, infrastrukture koja gradove čini energetski efikasnim, “zelenijim” i život u njima čini boljim.

Prezentacija grupe autora poduzeća “Centralno grijanje” d.d. Tuzla sa naslovom “Sistematski pristup unapređenju rada sistema – što je potrebno za reinženjering sistema daljinskog grijanja” je također primljena sa velikim zanimanjem i ista je bila objavljena na web stranici konferencije. Još jednom se širi auditorij mogao upoznati koje aktivnosti provodi poduzeće “Centralno grijanje” d.d. Tuzla u cilju unapređenja rada sistema i optimizacije istog.

Osim dijela koji se odnosio na Međunarodnu konferenciju daljinske energetike, za vrijeme održavanja konferencije je osnovan i Energetski klub Jugoistočne Europe. Ideja o osnivanju kluba je je nastala na 3. međunarodnom stručnom skupu – Daljinsko grijanje u BiH i regiji koji je održan u septembru 2017. godine.

U Tuzli je jednoglasno zaključeno da je tradicija proizvodnje i distribucije toplinske energije na prostorima Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana prisutna više od 50 godina. Znanje i iskustvo iz oblasti daljinske energetike je na tim prostorima prisutno više od 50 godina.

Svoje članstvo u klubu su potvrdili predstavnici 11 sistema daljinskog grijanja: Maribor, Zagreb (skupa sa sistemima Osijek i Sisak), Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, Novi Sad, Beograd, Niš, Arad, Cluj i Velenje. Poziv za članstvo je upućen i sistemu daljinskog grijanja Sofija.

Klub predstavlja poseban koncept okupljanja i druženja predstavnika sistema daljinskog grijanja na području Jugoistočne Europe, u cilju razmjene stručnih  informacija, iskustava i znanja koja bi bila od velike koristi u svakodnevnom radu. Također, formiranje ovakvog kluba je podržano i od strane organizacije “Euroheat&Power” iz Brisela, što je svojim prisustvom potvrdio i gospodin Paul Voss, izvršni direktor organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button