Zanimljivosti i zabava

ČUDNA PRAVILA: Kraljevska porodica pet riječi ne koristi nikakoPoznato je da kraljevske porodice ne žive poput običnih smrtnika. Osim što žive u, mnogima nezamislivom, luksuzu, moraju govoriti na drugi način.

Socijalna antropologinja Kate Fox za “Mirror” je objasnila rječnik britanske kraljevske porodice i otkrila koje riječi im nije dopušteno koristiti, prenosi “Index“…

1. Pardon

Pardon bi trebao biti najpristojniji način da nekom date do znanja da ga niste čuli, ali ispostavilo se da to nije tako.

Umjesto toga, trebali biste reći “oprostite?” ili čak “oprostite, šta?”. Ili se možete jednostavno pretvarati da ste čuli, kimnuti i nasmiješiti se.

2. Toalet

Iako je riječ toalet pristojnija verzija zahoda ili WC-a, ali ovu riječ kraljevska porodica izbjegava navodno zato što je francuskog porijekla.

3. Parfem

Ako žele pohvaliti kako neko miriše, umjesto riječi parfem, trebaju reći: “Sviđa mi se vaš miris.”

4. Salon

Bakingamska palača ima mnogo soba, ali nijedna od njih nije salon ili dnevna soba. Umjesto toga, koristi se soba za primanje ili soba za sjedenje.

5. Otmjen

Prvo pravilo otmjenosti je da nikad sami sebe ne zovete tako. Umjesto toga, sugeriše Kate, koristi se riječ pametan.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button