Lifestyle

6 zagađivača zraka koje sigurno imate kod kuće: Riješite ih se i vaša pluća će vam biti zahvalna
Nivo zagađenja zraka u zatvorenom prostoru može biti znatno viši od onog koji je spolja, zato pročitajte na vrijeme šta sve imate u svojoj kući, a toksično je – vaša pluća će vam biti zahvalna!

1. Boje

Možda će Vas zanimati i:

Okrečili ste zidove, ofarbali ogradu na terasi, prelakirali podove… kuća blista! Ali, šta se dešava sa zrakom koji sada udišete u svom čistom, renoviranom stanu? Pun je otrova, ukoliko niste koristili boje na kojima piše da nisu toksične.

2. Sprejevi

Osim što zagađuju zrak koji udišemo u zatvorenom prostoru, sprejevi doprinose i zagađenju na otvorenom. Iznenađujuća nova studija zaključila je da predmeti za domaćnstvo poput dezodoransa, laka za kosu, suhog šampona u spreju… čine polovinu spoljašnjeg zagađenja u gradovima. Zato, koristite ih što manje.

3. Osvježivači prostorija

Možda volite kada vaš dom lijepo miriše, ali mnoga sredstva koja imaju tu namjenu su veliki zagađivači zraka. Zato, umjesto da udišete hemiju, otvarajte prozore kada vam treb svijež vazduh, a i cvijeće može da pomogne.

4. Hemijsko čišćenje

Ako etiketa na vašoj omiljenoj garderobi kaže da se to mora čistiti isključivo hemijskim putem, razmilite dobro da li ćete i dalje da je nosite? Studija iz 2011. godine je otkrila da se ostaci kancerogene supstance perhloretilen lako nađu u zraku nakon što garderobu donesemo kući poslije hemijskog čišćenja. Posebno su opasne stvari od vune, poliestera i pamuka, dok na svili nije pronađena ova hemikalija.

5. Svijeće

Divno mirišu i doprinose romantičnoj atmosferi, ali svijeće mogu biti i veliki izvori čestica koje lete zrakom koji udišemo, a koje mogu uzorkovati čak i upalu pluća. Takođe, mirisne svijeće mogu emitovati formaldehid – bezbojan otrovan plin. Ako zaista volite svijeće, kupujte one koje su potpuno od voska, bez dodataka.

6. Kamin

Kamin, tako topao i prijatan, tako romantičan, ali i opasan! Kada drvo gori, ali i kada skupljate pepeo, zrak u okolini postaje pun ugljen monoksida. Zato, kada se dobro zagrijete – otvorite prozor.

Izvor: mondo.rsMožda će Vas zanimati i:

Back to top button