Crna hronika

Amel Sejfović i drugi osuđeni na 26 godina zatvora

Nakon gotovo dvije godine suđenja u slučaju pljačke Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža i ubistva bicikliste Keme Bašića, Amel Sejfović i drugi osuđeni su na 26 godina zatvora.

Riječ je o prvostepenoj presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, koju je izrekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Žana Knežević.

Amel Sejfović, Alma Sejfović i Arif Hajradinović osuđeni su na 26 godina zatvora, dok je Anel Hajrović oslobođen optužbi.

Amel Sejfović osuđen je na 14 godina i 6 mjeseci zatvora, Arif Hajradinović na 8 godina i 6 mjeseci, te su osuđeni za teško krivično djelo protiv sigurnosti i imovine, dok je Alma Sejfović osuđena na tri godine zatvora za razbojništvo.

Podsjećamo, pljačka Raiffiesen banke u naselju Ilidža dogodila se 5. novembra 2015. godine, kada je organizirana skupina iz ove poslovnice ukrala blizu 300.000 KM. Prilikom ove pljačke dogodilo se i ubistvo, a stradao je biciklista Kemo Bašić.

Vrlo skoro članovi organizirane skupine su uhapšeni, a među njima se nalazio i Amel Sejfović, koji je u javnost postao posebno poznat nakon bjekstva iz Kazneno-popravnog zavoda Miljacka u Sarajevu. On se tada u bjekstvu nalazio osam dana, nakon čega je uspješnom policijskom akcijom uhapšen u blizini Visokog, o čemu možete detaljnije čitati pod naslovom Uspješna policijska akcija / Uhapšen Amel Sejfović u Visokom.

U optužnici za pljačku banke i ubistvo Keme Bašića, koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke, navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović.

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Protiv Sejfovića se na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi i postupak za bijeg iz KPZ Miljacka. I u ovom postupku na nedavnim ročištima otkriveni su brojni detalji, od načina na koji je Sejfović pobjegao, do njegovih pomagača i koliline novca koja je uložena u ovo bjekstvo.

Izvor: radiosarajevoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button