BiHU fokusu

Republika Srpska nema zapisanih novih slučajeva zaraze od koronavirusa, ali 210 osoba je pod nadzorom










Resorno ministarstvo je u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, od koje će dobiti neophodnu opremu za zbrinjavanje oboljelih.

U Republici Srpskoj (RS) 210 osoba nalazi se pod zdravstvenim nadzorom, za sada su samo dvije osobe oboljele od koronavirusa i nema novih zaraženih – potvrdio je danas entiteski ministar zdravlja Alen Šeranić.

“Najviše osoba pod nadzorom je u Banjoj Luci i to 118, a zdravstveni inspektori izdali su 52 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor pacijenata, od čega su 15 za kućnu izolaciju“, rekao je Šeranić na konferenicji za novinare.

Možda će Vas zanimati i:

Pozvao je građane da nastave pratiti uputstva i preporuke zdravstvenih radnika, naročito kada je riječ o kućnoj izolacij te ukazao da ne smije doći do ni do stigmatizacije.

“Molimo roditelje djece koja su u kućnoj izolaciji da slijede pravila, ali i one čija djeca nisu u izolaciji, da prate preporuke”, rekao je on.

“I Ambasada Kine u BiH ponudila je dodatna sredstva kako bismo nastavili kvalitetno raditi na rješavanju ovog problema”, rekao je resorni ministar.

I Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini je rekao da su u svakodnvenom kontatku s nadležnim predstavnicima RS, u kojoj su zabilježena dva slučaja oboljelih od virusa korona, te pohvalio do sada preduzete mjere.

Predstavnica Instituta za javno zdravstvo RS Jela Aćimović napomenula je da osobe koje dolaze iz zemalja zahvaćenih epidemijom koronavirusa treba da se jave nadležnom epidemiologu prilikom dolaska u RS.

“Ukoliko epidemiolog preporuči mjeru izolacije, molim stanovništvo da poštuje te mjere kako bi smanjili mogućnost širenja bolesti. Naš osnovni cilj jeste da što prije prepoznamo zaražene osobe, izolujemo i spriječimo širenje bolesti”, rekla je Aćimović.

Izvor: Fokus



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button