Tuzlanski kanton

Potvrđena optužnica protiv Izeta Čelikovića iz Banovića

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva TK podignutu protiv vlasnika i direktora firme Dekor d.o.o Banovići Izeta Čelikovića (59) iz Banovića, te protiv ovog pravnog lica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo porezna utaja, pribavljajući ovoj firmi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 265.000 KM.

U optužnici je navedeno da Čeliković, kao vlasnik i direktor firme Dekor Banovići, u periodu od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao je platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima, Čeliković je iznos ugovorenih radova naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih lica-kupaca stanova, a naplaćeni iznos sredstava nije predavao u blagajnu i položio na račun firme, niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate u poslovnim evidencijama firme vodio kao nenaplaćene.

Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja koja su starija od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja, koja su poprimila karakter dohotka, a na koji  nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u pomenutom iznosu od oko 265.000 KM.

Firma Dekor je kao pravno lice optužena da je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi koju je pribavio direktor i vlasnik ove firme.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button