Lifestyle

Budite mršavi sa hrono ishranom

Ako želite da jedete, a da budete mršavi, onda je hrono ishrana pravo rješenje za vas.

Iako je smišljena u Francuskoj još 1986. godine, kod nas je tek sada u ekspanziji. U ovoj ishrani ne morate da vodite računa o broju kalorija i količini hrane, ali morate da jedete u određeno vrijeme i da pravilno kombinujete namirnice.

Možda će Vas zanimati i:

Osnovno pravilo je da razmak između obroka bude minumum četiri, a maksimum šest sati, idealno pet.

Za doručak smijete da jedete sve: ugljene hidrate, proteine, masti. Ali bi trebalo da vodite računa da izbjegavate pšenicu i kukuruz. Dozvoljena brašna su sva ostala: speltino, ječmeno, ražano, heljdino, ovseno…

Možete da jedete i suhomesnato, pa čak i čvarke i slaninu, ali gledajte da budu domaći da izbjegnete aditive.

Za ručak bi trebalo da jedete jači protein kao što je junetina, svinjetina, teletina ili jagnjetina, ali bez ugljenih hidrata, odnosno hljeba. Ako jedete ugljene hidrate onda uz njih jedete povrće. Takođe, treba jesti što više svježeg povrća u vidu salate, prenosi Blic.

Za večeru se takođe jede protein, ali lakši, kao što je bijelo meso ili riba. Ponekad možete uz salatu da pojedete i mlad sir, ali to tek kada izađete iz faze mršavljenja. Za večeru se kombinuje samo bijelo ili zeleno povrće.

Slatko, pa i voće, se jede isključivo u popodnevnim časovima, između ručka i večere, nikako ujutru. Najbolji izbor je crna čokolada sa minimum 70 odsto kakaa, kao i suho voće poput somkvi ili šljiva.

Ovo su neka osnovna pravila koja bi trebalo da pratite cijeli život, jer ovo nije klasična dijeta. Međutim, ako imate problem sa kilogramima i morate da smršate dosta, onda bi trebalo da prođete restriktivan period koji je smislila dr. Ana Gifing, kao najveći promoter ove ishrane u našoj zemlji.

U restriktivnom periodu se potpuno izbacuje užina, uključujući i voće jer je puno šećera. Takođe iz ishrane se privremeno izbacuju i sva skrobna povrća, kao i ugljeni hidrati za ručak.

Čak i u restrikciji se ne treba opterećivati sa tim koliko ste pojeli za obrok, ali ne smijete da grickate ništa između. Apsolutno ništa. A to pravilo važi i poslije ovog restriktivnog perioda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button