Covid-19Svijet

Naučnici dizajnirali test koji bi mogao da otkrije koronu 24 sata nakon zaraze













Naučnici koji rade za američku vojsku dizajnirali su novi test za COVID-19 koji bi potencijalno mogao da identifikuje nosioce virusa prije nego što postanu zarazni i počnu da šire bolest..

To bi mogao biti značajan proboj, koordinatori projekta nadaju se da će testom zasnovanim na krvi moći da otkrije prisustvo virusa već 24 sata nakon infekcije, prije nego što se pojave simptomi i nekoliko dana prije nego što se smatra da je nosilac sposoban da ga proširi na druge ljude. To je takođe oko četiri dana prije nego što trenutni testovi mogu da otkriju virus.

Test je nastao iz projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA), a koji je imao za cilj brzu detekciju zaraznih hemikalija koje se koriste u hemijskim ratovima.

Svoja istraživanja su preusmjerili na koronavirus kada je proglašena pandemija, a očekuje se da će novi test biti predložen za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) u roku od nedelju dana.

„Koncept  popunjava dijagnostički propust širom svijeta“, rekao je šef DARPA odjseka za biološku tehnologiju dr Bred Ringejsen.

Ukoliko test bude odobren od strane FDA, mogao bi da da bude od velikog značaja za prevenciju drugog talasa epidemije.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button