BiHVijesti

U BiH sutra i prekosutra narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura










Federalni hidmeteorološroki zavod (FHMZ) upozorava građane Bosne i Hercegovine da će u danima pred nama, odnosno 12. i 13. jula, na snazi biti narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura.

“Zbog očekivanih ekstremno visokih temperatura zraka Federalni hidrometeorološki zavod izdaje narandžasto upozorenje za cijeli prostor Bosne i Hercegovine za 12. i 13. juli u periodu od 12:00 do 17:00 sati. Najviše dnevne temperature zraka kretat će se između 33 i 38 stepeni Celzijusa”, upozoravanju meteorolozi.

Možda će Vas zanimati i:

Također, neophodno je maksimalno prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom ugodnijih dijelova dana te provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Nedostatak svježine u noći mogao bi također uzrokovati probleme sa snom.

Neke od preporuka u slučaju ekstremno visokih temperatura zraka, ako se vi ili drugi oko vas osjećaju loše:

  • Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu;
  • Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu;
  • Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potražite medicinsku pomoć.
  • Savjetujte se sa liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.


Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button