Zanimljivosti i zabava

Google vas prati i kad ste u Incognito, odnosno privatnom režimu Chrome pretraživačaGoogle vas prati i kad ste u Incognito, odnosno privatnom režimu Chrome pretraživača













Protiv kompanije Google podnesena je kolektivna tužba u SAD u kojoj se tvrdi da ta američka kompanija nezakonito krši privatnost korisnika tako što prati aktivnost čak i kad pretražuju sadržaje na mreži koristeći takozvani “privatni režim” (Private Mode) Google Chrome pregledača interneta.

Tužioci traže obeštećenje od najmanje pet milijardi dolara od Googla i njegovog vlasnika, kompanije Alphabet, izveštava britanski javni servis BBC.

Većina korisnika interneta polazi od pretpostavke da se historija njihovih pretraga ne prati kad se sadržaji na mreži pretražuju u “privatnom režimu”, ali Google kaže da to nije slučaj. Google pretraživač odbacuje tvrdnje da je njegovo postupanje nelegalno, jer je, kaže, jasno obavestio korisnike da kad god otvore novu Incognito karticu, web stranica na kojoj se nalaze može da prikuplja informacije o njihovoj aktivnosti pretrage.

  • Google ne smije nastaviti s tajnim i neovlaštenim prikupljanjem podataka - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Google ne smije nastaviti s tajnim i neovlaštenim prikupljanjem podatakaFOTO: ILUSTRACIJA

Prema advokatskoj firmi Bojes Šiler Flekner, koja je u utorak (2. juni) podnijela zahtjev za pokretanje postupka pred saveznim sudom u San Hozeu, u Kaliforniji, kolektivna tužba će verovatno obuhvatiti milione Googleovih korisnika, koji su od 1. juna 2016. pretraživali na internetu u privatnom režimu.

U tužbi se navodi da Google “ne smije nastaviti s tajnim i neovlaštenim prikupljanjem podataka gotovo svih Amerikanaca koji imaju računar ili telefon“, prenosi BBC.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button