Tehnologija

FOTO: Luksuzni Audi A8 predstavljen i u BiH

U organizaciji Audi BH održana je bosanskohercegovačka premijera četvrte generacije modela Audi A8. Svoju svjetsku premijeru je ovaj model, koji predstavlja avangardu luksuzne klase automobila, doživio u junu 2017. godine na spektakualnoj premijeri u Barceloni.

Mnogo je toga što ovaj model čini avangardnim. Novi A8 je prvi serijski proizvedeni automobil koji je razvijen za autonomni način vožnje. A8 donosi tehnologiju autonomne vožnje treće razine te može uz pomoć kamere, radarskih, ultrazvučnih i laserskih senzora voziti potpuno samostalno pri brzinama do 60 km/h, sam potražiti slobodno mjesto u garaži i ili parking na cesti.

Ovo je prvi automobil na svijetu koji je unaprijed razvijen za tehnologije samostalne vožnje, a Audi ih planira kroz godine unaprjeđivati sve do razine samostalne vožnje u svim uvjetima, pa i pri visokim brzinama na autocestama.

U pogledu luksuza apsolutna novost je stražnje sjedalo koje uz klasičnu masažu nudi i funkciju grijanja te masaže stopala. A8 donosi i potpuno novi sistem upravljanja multimedijom putem dva zaslona osjetljivih na dodir koji simuliraju prave tipke uz zvuk i osjet “klika”.

Novi model Audi A8 je na bosanskohercegovačkom tržištu dostupan od 150.602,50 KM bez PDV-a (3,0 TDI quattro Tiptronik, 286 KS).

Izvor: carlander.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button