Crna hronika

Ko je Mustafa Hasanbašić iz Tešnja koji je pucao na dobojsku policijuMustafa Hasanbašić iz Tešnja otvorio je vatru na dobojsku policiju danas u podnevnim satima.

Policijski službenici su uočili Hasanbašića za kojim je raspisana potjernica policije Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega je Hasanbašić koji se nalazio u društvu Benjamina Ćosovića otvorio vatru na policiju, a zatim ih povrijedio u fizičkom obračunu koji je uslijedio nakon pucnjave.

Hasanbašić je od ranije poznat policiji jer se već nalazio na potjernicama i izbjegavao odsluženje kazne.  Početkom marta 2007. godine nakon što je preinačena prvostepena presuda Vrhovnog suda FBiH, osuđen je sa osam na sedam godina zatvora zbog razbojništva i ubistva.

Naime,  Hasanbašić je osuđen da je 1997. godine u Cirihu u Švajcarskoj ubio Italijana Giuseppea Sidu, da bi potom izvršio krađu, te pobjegao uz saučesništvo izvjesnog Dragana Nikitovića.

Uhvaćen je u BiH 2000. godine i prvobitno osuđen na četrnaest godina, da bi Vrhovni sud preinačio kaznu na dvanaest godina.

U petoj godini izvršenja kazne u KPZ Zenica, obnovljen je postupak na zahtjev odbrane i Hasanbašić je osuđen na osam godina zatvora, ali je pobjegao u pauzi prije izricanja kazne.

U KPZ-u u Zenici je odslužio dvije godine zatvora.

Podsjećamo, prema nezvaničnim informacijama, do napada je došlo kada su dvojica policijskih službenika uočila lica sa potjernice Hasanabašića Mustafu iz Tešnja i Benjamina Ćosovića, sa kojim je bio u društvu. Hasanbašić je naime otvorio vatru na policiju na koju su oni uzvratili, nakon čega je uslijedio verbalni i fizički obračun u kojem su povrijeđena dva policajca. Prilikom pucnjave, službeni automobil MUP-a RS-a nije oštećen.

Nakon pucnjave jedna osoba je lišena slobode, dok se druga nalazi u bjekstvu.

Hasanbašić Mustafa je u bjekstvu, a Ćosović je uhapšen.

Doboj se trenutno nalazi u policijskoj blokadi, a službenici PU Doboj tragaju za bjeguncem.

Izvor: radiosarajevoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button