Vahida Djedović: Prestravljena sam današnjim feminizmom!

Vahida Djedović: Prestravljena sam današnjim feminizmom!

@Vedran J

PIŠE: Vahida Djedović

Danas je 8. mart – Dan žena, a ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

I ja sam žena. I prestravljena sam. Prestravljenom me ne čine muškarci. Prestravljena sam današnjim feminizmom i feminističkom moći. Ženski pohod na slobodu danas podrazumijeva i potkrepljuje neprijateljstvo prema muškarcima. Današnje feministkinje ne uzimaju u obzir naučna istraživanja sa polja neuronauke, endokrinologije i psihologije koja pokazuju znatnu biološku i psihološku razliku između muškaraca i žena. Današnje feministkinje potkrepljuju vlastitu nespremnost da uzmu u obzir da su polovi ravnopravni, ali DRUGAČIJI!

Današnji  feminizam nije feminizam ravnopravnosti, nego feminizam žrtve. Rijetko ko želi da sluša o primjerima gdje su žene uspješne. (Ovakvi primjeri, čak i ako postoje, ismijavaju se i omalovažavaju.) Njih jedino zanimaju one žene koje se prikazuju kao ugnjetavane i podređene muškarcima. Muškarci se  prikazuju  kao nasilnici i grubijani. Prava istina je da muškarci, uglavnom, nisu nasilnici. Također, istina je da među nama ima i onih muškaraca koji su dostojni prezira, ali izjednačavati njih sa većinom muškaraca je seksistički. Ipak, svakog dana smo svjedoci kako savremene feministkinje uzimaju najgore primjere patologije muškosti i predstavljaju ih kao pravilo.

Današnji feminizam ima prilično lošu sliku o ženama koje su posvećene porodici. Ali, historijski gledano, takve žene bile su od najveće važnosti u pokretima za oslobađanje.

Nama danas treba realan feminizam, treba nam jedan realističan ženski pokret koji se zalaže za prava žena, pri tome ne predstavljajući ženu kao žrtvu, a prikazujući muškarca kao nasilnika, nego pokret koji predstavlja ženu kao snažnu, pametnu, sposobnu i empatičnu. U redu je ako se neke žene opiru stereotipima, ali je u redu i da neke žene žele biti majke i domaćice. Treba nam takav feministički pokret koji uvažava psihološke i saznajne razlike, da se zalaže za ravnopravnost, ne samo žena i muškaraca u BiH, ne samo žena i muškaraca u Evropi, Americi, nego i žena i muškaraca u Africi i arapskim zemljama, ali rijetko će ko od nas gasiti požar u komšijskoj kući, ako je vatra u našoj vlastitoj.

SRETAN 8. MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA!

 

* Napomena: Ovaj tekst je isključivo stav autorice, a ne zajednički stav redakcije Radio Kameleona…

Video u fokusu


Facebook Comments