Sport

VIDIMO SE U PEKINGU: Svečano zatvorene 23. Zimske olimpijske igre

Ceremonijom svečanog zatvaranja pred oko 35.000 gledalaca spuštena je zavjesa na 23. Zimske olimpijske igre u Pyeonchangu.

Igre su svakako obilježili norveški olimpijci koji su osvojili ukupno 39 medalja i tako postavili novi rekord prema broju osvojenih odličja na jednim Igrama. S trona su “skinuli” Amerikance koji su 2010. u Vancouveru osvojili 37 medalja.

Možda će Vas zanimati i:

NA ZOI-ju u juužnokorejskom Pyeongchangu nastupilo je 2.922 takmičara iz 92 zemlje, a Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je četvero olimpijaca.

Uz Elvedinu Muzaferiju, koja je na svečanom otvranju nosila zastavu naše zemlje, boje Bosne i Hercegovine branili su Emir Lokmić, Mladen Plakalović i Tanja Karišik-Košarac.

Podijeljeno je 307 medalja, a najuspješnija nacija nakon Norveške je Njemačka (31), a potom slijede Kanada (29) i Sjedinjene Američke Države (23).

Norveški rekord po broju odličja nije jedini koji je obilježio Igre. Norvežanka Mjarit Bjoergen postala je najuspješnija olimpijka u historiji s ukupno 15 ovojenih medalja (pet u Pyeonchangu).

Prvi put u historiji ZOI-ja jedna sportašica je osvojila dvije metalje u dva različita sporta, što je uspjela Čehinja Ester Ledecka.

Naredne sljedeće Zimske olimpijske igre na programu su 2022. godine, a ponovo će ih ugostiti Azija, tačnije kineska prijestolnica Peking.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button