Pogledajte kako je Tuzla izgledala 1907. godine (FOTO)

Pogledajte kako je Tuzla izgledala 1907. godine (FOTO)

Tuzla je u periodu 1907. godine doživjela preporod, pogotovo kada je u pitanju privreda. Sam potencijal ovog prostora, kao i same BiH uvidio je i car Austro-Ugarske monarhije, Franz Josef, koji je na svojeručno napisao:

„Dajem svoje odobrenje zakonu koji se odnosi na osnivanje i organizovanje trgovačke i obrtničke komore za Bosnu i Hercegovinu.“

Prema popisu iz 1907. godine, u Tuzli je bilo 9.780 radnji i privrednih društava  sa 16.457 uposlenih. Razvoj je uglavnom bio baziran na iskorištavanju prirodnih bogatstava: uglja, soli i drveta.

Ova godina se pamti i po rođenju velikana bh. umjetničke scene, angažiranog intelektualca i antifašiste, Ismeta Mujezinovića.

Također, 1907. godine 29. aprila otvorena je adaptirana medresa, odnosno, Franc Mihanović je zbog nepogodne tuzlanske klime adaptirao tada postojeći ravni krov. Šarena džamija i Portal Medrese sa pripadajućem placom kao jedna cjelina na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 9. do 12. februara 2010. godine proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U nastavku pogledajte fotografije Tuzle austrougarskog oficira Emila Balcareka iz perioda njegovog bitisanja u Bosni i Hercegovini od maja 1907. do maja 1908. godine.

Facebook Comments