Zanimljivosti i zabava

(FOTO) Magični prizori iz sablasnog Černobila

Uz pomoć infracrvenih fotofiltera stvaraju se čudne fotografije jezive atmosfere. A upravo takve snimke, nastale na mjestu na kojem više od 30 godina nema ljudi, zabilježio je objektiv fotografa Vladimira Migutina.

image

On je proveo neko vrijeme u Černobilu, u veoma uspješnom pokušaju da “uhvati” i prikaže postapokaliptičnu atmosferu grada opustošenog poslije nuklearne katastrofe. Sve fotografije snimio je kroz infracrvene filtere, što je tom sablasnom mjestu dalo još sablasniju notu.

Možda će Vas zanimati i:
image

Migutin je rođen u Bjelorusiji 1986., iste godine kada se dogodila eksplozija nuklearnog reaktora koja je izazvala veliku katastrofu. Kada je imao pet godina, njegova porodica je napustila Sovjetski Savez. Vladimir danas živi i radi u Izraelu.

image

“Dobro se sjećam svog ranog djetinjstva. Želio sam da se vratim na neka mjesta u Minsku i da vidim koliko su se promijenila od tada. Htio sam i ponovo da vidim stare prijatelje. Zatim mi je palo na pamet na bih mogao da posjetim Černobil”, rekao je Migutin u izjavi za Bored Panda, prenosi B92.

image

Na internetu je pronašao grupe koje organizovano posjećuju Černobil i imaju dozvolu za ulazak u ozračeno područje.

image

“Teško je opisati atmosferu koja je vladala na tom putovanju. Stalno slušamo pohvale majci prirodi i njenoj moći da stvara život iz ruševina. Nikada to nisam osjetio tako snažno. To je pravo mjesto na kojem se mogu vidjeti takvi kontrasti. Trideset godina poslije katastrofe još nema ljudi, ali šuma, životinje, biljke… sve je izgledalo kao da buja, ponovo oživljeno od majke prirode. Zvuči malo patetično, ali to je ono što sam osjetio”, opisao je Vladimir svoje fascinantne fotografije.

image

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button