Vijesti

HRVATSKA U ŠOKU: Usvajala djecu i tjerala ih na prisilni radTroje djece bez roditelja našlo se u pravom paklu nakon što ih je 2013. godine usvojila hrvatska državljanka (67) koja se činila dobrom, brižnom i dragom. Mislila su da su na sjeveru Hrvatske pronašla topli dom, ali udomiteljica je imala sebičan plan, pišu 24 sata.

Umjesto da ih odgaja u dobrom duhu i uči ispravnim vrijednostima, njoj su djeca poslužila kao besplatna radna snaga, iako je za njih navodno dobivala 7.500 kuna (1.900 KM) mjesečno.

Prve znakove da nešto nije u redu najvjerovatnije su primijetili u školi. Trojac je cijelo vrijeme bio umoran, nenaspavan te su bili potpuno bezvoljni.

Nakon što bi odslušali nastavu, vraćali bi se u kuću koja im nije bila topli dom.

Svakodnevno bi morali raditi u vrtu, polju i u kući bez ikakve poštede. Svako jutro morali bi ustajati prije zore kako bi pokupili stvari i išli na pijacu prodavati povrće.

Bili su potpuno zapušteni s jako lošom higijenom. Kad bi se neko od njih pobunio, maćeha bi “buntovnika” prvo propisno izvrijeđala.

Prema podacima iz optužnice DORH-a, koja je objavljena u subotu, nazivala bi ih svakakvim pogrdnim imenima. Ako joj ni to ne bi pomoglo, pribjegavala je sili pa je djecu često i fizički kažnjavala što su ona doživljavala kao zlostavljanje.

Zbog mukotrpnog rada, koje je potrajalo do septembra 2016. godine, potpuno su popustili u školi, a maćeha im nije pomogla svladati gradivo.

Ako sud prihvati optužnicu i budu joj sudili, zbog povrede prava djece prijeti joj do pet godina zatvora.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button