Šejn Husejnefendić: Sretne vam akcize!

Šejn Husejnefendić: Sretne vam akcize!

@Vedran M

Građani Bosne i Hercegovine, sretan vam Prvi februar, Dan akciza! Od danas počinje primjena novog harača koji je SDA oligarhija (zajedno sa svojim jatacima) progurala nakon pet pokušaja. Jedno poskupljenje goriva se već desilo u ovoj sedmici a s novim poskupljenjem energenata od 10-35% građanima ostaje jedino da šute i trpe i primaju. Tajfun zvani SDA koji sve što dotakne pretvori u kriminal, korupciju ili prašinu, nastavio je sa ponižavanjem i sodomizacijom svog biračkog tijela ali i nas ostalih. Kriminalna hobotnica ne usteže se od toga da frizira statističke podatke o tobožnjem „privrednom rastu“, orgazmično usklikuje podatke o povećanju broja zaposlenih (u Njemačkoj) te euforično najavljuje i daljnje smanjenje nezaposlenih (tražeći i forsirajući svaki mogući razlog da izbriše osobe sa evidencije biroa za zapošljavanje).

Nove akcize ponovo će udariti sve nas koji imamo (još uvijek) tu nesreću da živimo u Bosni i Hercegovini i na leđima nosimo 150 ministarstava i još veći broj ministara, premijera, zamjenika, savjetnika, saradnika i drugih analfabeta-lezihljebaroša te im plaćamo telefone, skupa vozila, plate od 4000 i više konvertibilnih maraka ali i dodatke za odvojeni život, dnevnice, šofere, ljubavnice i onda još s osmijehom mazohistički uživamo dok pišaju po nama. Lančano poskupljenje cijena SVEGA – od goriva, prevoza, mjesečnih karti do usluga, proizvodnje i životnih namirnica, osiromašit će ionako prezadužene i napaćene stanovnike kojima su plate u realnom sektoru mizerno niske i za koje nerijetko, zbog straha od gubitka posla, rade opterećeni kao dva ili čak tri zaposlena (vozač i kao serviser i kao komercijalista ili pravnik i kao ekonomista i sekretar npr.)!

Što se tiče samih akciza najgore će biti onima koji se griju, kuhaju ili voze na plin – ovaj energent poskupit će za 35% (sa 0.81 na 1.11 feninga u TK) što je blago kazano bezobrazno jer će ova kategorija vozača plaćati dvije dodatne trošarine. Ako pomenemo da su vozači plinskih vozila obavezni pri svakoj registraciji doplatiti 50-ak KM takse (što je nonsense kakvog nema nigdje na planeti te iako što koriste ekološki prihvatljivo gorivo  NISU oslobođeni plaćanja eko-takse!) te ih uz to svakih pet godine zakon veže obavezom da plaćaju atest 200 KM (!) pitanje je koliko zapravo Bosanac i Hercegovac ima prostora u svom rektumu za ono što su mu namijenili Novalić, Federacija BiH i kompletna SDA koja će NAŠIM novcima plaćati kredite koje su digle u ime nas – ali ne i za nas.

Prosječan, obični građanin ne može ni zamisliti taj položaj moći i nonšalantnosti koji uživaju  naše „vođe“; nikakav stepen odgovornosti, amnestirani od svakog sranja koje naprave, neosjetljivi na prosječan socijalno-ekonomski status svojih glasača a imaju pristup milijardama MMF-a odakle samo treba „zagrabiti i navaditi“ te kao žiranta podvaliti sve nas ovce koji blejimo u toru zvanom BiH. Njihov stepen komocije, luksuza i božanstvenog položaja ostaje neupitan i nedodirljiv jer će, kao i stotine puta do sada, glasači i stanovnici ove zemlje psovati majku i familiju na komentarima online portala, kleti i proklinjati po socijalnim mrežama, otvarati nove grupe, retardirano i sarkastično poručivati kako će i dalje „sipati za cenera“ a nikome neće pasti  na um da ponovi februarske proteste od prije 4 godine. Zašto kad nam je izgleda baš dobro?

Piše: Šejn Husejnefendić

Related Posts

Facebook Comments