Vijesti

Naser Keljmendi oslobođen za ubistvo Delalića

Osnovni sud u Prištini proglasio je Nasera Keljmendija krivim samo za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora.

Oslobođen je po svim ostalim tačkama, uključujući i tačku za organizirani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića.

Period proveden u pritvoru od 2013. do 2017. bit će uračunat u kaznu.

Presuda je izrečena nakon trogodišnjeg suđenja i ispitivanja 80 svjedoka na čak 130 ročišta.

Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je 2015. godine, a od juna prošle godine, on se brani sa slobode.

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Optužen je za više krivičnih djela, uključujući i “organizirani kriminal, upravljanje organiziranom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine”.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što, prema kosovskim zakonima, građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, prenosi Tanjug.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motiviranim, jer je bio “sponzor političara koji danas nisu na vlasti”.

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država, Nasera Keljmendija identificirao u skladu sa Zakonom o inozemnim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima, prenijeli su mediji.

Tužilaštvo je Keljmendija označilo kao vođu kriminalne i organizirane grupe. Keljmendi se na početku suđenja izjasnio da nije kriv ni za jednu tačku optužnice.

Keljmendi je od policijskih agencija označen kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narkokartela, osoba sa crne liste SAD i potjernice Interpola, optuženik za organizirani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posjedovanje i trgovinu drogom. “Nisam kriv”, 2015. rekao je Keljmendi pred Osnovnim sudom u Prištini.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008., u svojoj prezentaciji Interpolu, navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organiziranom kriminalu i korupciji.

Izvor: avazKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button