Svijet

Tri godine od terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdoa
Tri godine poslije terorističkog napada na redakciju satiričnog sedmičnika Šarli Ebdo (Charlie Hebdo) 7. januara u Parizu, istraga se privodi kraju, prenosi list Mond.

Sud u Parizu bi na proljeće mogao da okonča istragu o napadima, a prema posljednjim saznanjima, glavni detalji organizovanja napada su otkriveni, međutim i dalje ostaju neke nerazjašnjene tačke.

Još nije poznato kako su u posljednjem trenutku, kako se navodi u nekim dokumentima, napadači na list, braća Šerif i Said Kuaši s jedne strane, i Amedi Kulibali, napadač na jevrejsku prodavnicu, pripremili svoje akcije.

Braća Kuaši su 7. januara 2015. godine upali u redakciju satiričnog lista gdje su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista.

Među žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Dan poslije tog napada, Amedi Kulibali ubio je jednu policajku u predgrađu Pariza, a 9. januara je ubio četiri muškarca koje je uzeo kao taoce u pariškoj samoposluzi .

U Francuskoj je 7. januara 2015. počeo val terorističkih napada u toj zemlji gdje je stradala 241 osoba. Deset mjeseci poslije napada 7. i 9. januara, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra kada je poginulo 130, a više od 350 osoba povrijeđeno.

Nikakva zvanična komemoracija nije najavljena za današnje obilježavanje tri godine od napada na redakciju Šarli Ebdoa, ali su neke organizacije za zaštitu slobode izražavanja najavile skupove sa sloganom “Ja sam i dalje Šarli” (Toujours Charlie).

S druge strane, sama redakcija lista, čiji je tiraž skočio poslije napada, navela je da novinari “tri godine žive u konzervi”.

Redakcija je prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbjeđenjem.

Međutim, uprkos napadu i čestim anonimnim prijetnjama, Šarli Ebdo je nastavio sa provokativnim naslovnicama, satirom i kritikom društva insistirajući da “nema tabue i da se treba svemu smijati”.

BHRT

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button