Vijesti

Srbijanski medijski magnat Šolak kupio malteški pasoš za 650.000 eura kako bi izbjegao plaćanje poreza?
Beogradski dnevni list “Informer” donosi tekst o poslovanju vlasnika televizije N1, koji prenosimo u cijelosti.

Najnovija lista naturaliziranih građana na Malti pokazala je da je srbijanski medijski magnat Dragan Šolak kupio pasoš kroz Individualni investicioni program za 650.000 eura, otkriva portal “Malta today”.

Prema pisanju portala, Šolak se kao najnoviji građanin pojavio u doktumentima projekta ‘Malteški papiri’ kao još jedan milioner koji izbjegava plaćanje poreza.

Šolak se pojavljuje na najnovijoj listi naturaliziranih građana Malte, iako se pretpostavlja da je biznismen kupio pasoš kroz Individualni investicioni program (IIP) – koji prodaje malteško državljanstvo za 650.000 eura, navodi “Malta today” i dodaje da je Vlada odbila da oda imena građana koji su dobili državljanstvo naturalizacijom, preko tog programa.

“Malta today” navodi da je uspjela da identficira njegovo ime i ime njegove supruge Gordane, kao i još dva izdržavana lica N. i S. Šolak, sa adresama na dvije različite lokacije, jednoj u Slijemi, a drugoj u luksuznoj stambenoj zoni Tigne Point.

Projekat ‘Malteški papiri’, koji vodi Evropski istraživački centar (EIC), a u kome učestvuje Malta tudej, otkrio je u kojoj mjeri su oni koristili malteški poreski sistem da prebace svoj profit u zemlju i plate manji porez nego što bi platili u Srbiji, piše portal, a prenosi “Informer”.

“Malta today” također navodi i da je prema saznanjima hrvatskog partnera EIC, izbjegnuto plaćanje poreza, kada su Šolakovoj medijskoj grupi različite TV stanice na Balkanu platile 6,7 miliona eura za prava emitiranja sportske TV, ali je taj novac završio na Malti, Kipru i Lihtenštajnu.

Šolakova medijska grupa je jedna od najvećih telekomunikacionih grupa na Balkanu, koja pruža Internet, telefon i TV programe domaćim i stranim građanima i imala je prihod u 2016. godini od oko 440 miliona eura, navodi “Malta today”.

Šolak, koji je ljubitelj golfa, posjeduje 22 posto udjela u Junajted medija grupi kroz vlasništvo firme Džerard Enterprajsis na ostrvu Man, njegova supruga Gordana je vlasnik 4,99 posto preko kompanije BVI pod nazivom Kejbl Menadžment Kompani ltd.

Ovaj portal navodi i da je tokom 2014. godine grupa osnovala Unajted Medija Malta na Malti, i dodaje da iako ova kompanija nije imala nijednog zaposlenog, od avgusta 2014. do avgusta 2015. godine Junajted Medija Malta Limited je dobila 6,7 miliona eura od hrvatskog Telekoma, Iskona i VIPneta, a platila je samo 27.000 eura poreza na Malti.

“Malta todey” navodi i da je malteška firma likvidirana krajem 2015. godine, dodajući da je Dragan Šolak odbio da odgovori na pitanje Nacionala o plaćanju poreza na Malti i u Hrvatskoj.

Međutim, kako piše “Malta today”, još jedan dokument je otkrio da je Šolak vlasnik Prestiž Media ltd, malteške kompanije, koja je nominalno u vlasništvu sejšelske ofšor kompanije Salvado Investment Corp, Cohengen Holdings Limited sa Kipra i IKO Balkan S.r.l. iz Rumunije.

Prestiž grup je ostvario ukupan prihod od 10 miliona eura i više od 9,6 miliona eura profita uz plaćanje poreza na Malti. Prema dokumentima koje je poslalo akcionarsko društvo Nexia BT, revizorska firma, raspodjela dobiti iznosila je 9,8 miliona eura plaćanjem zajma sa samo 0,125% kamatnom stopom.

Kompanija je likvidirana u februaru 2015. godine.

Izvor: informerMožda će Vas zanimati i:

Back to top button