BiznisU fokusu

BRČKO: Kulin brend vraća stari sjaj Bosnaplodu (FOTO)
Nakon preuzimanja od strane Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo te zahvaljujući značajnim ulaganjima u infrastrukturu i proizvodne kapacitete, kompanija Bosnaplod d.o.o. Brčko je u jesen 2017. godine na bosanskohercegovačko tržište lansirala liniju sokova i džemova Kulin.

Priča ove kompanije je počela još davne 1948. godine, ali je nakon ratnih dešavanja i devastacije završila u stečaju, što se pokazalo kao kompanijin spas. Fabriku je 2015. kupila Zeraa Agrikulture Investment i od tada u proizvodnju i plantaže uložila više od 20 miliona KM.

Kako je kazao direktor Bosnaploda Benjamin Vukotić tokom jučerašnjeg obilaska pogona ovo je jedna od najpozitivnijih priča koja se desila zadnjih godina u prehrambenoj industriji, ističući da je osim stranog kapitala sve ostalo domaće – radnici, sirovina, pamet, dizajn.

“Kulin proizvodi predstavljaju jedinstven spoj tradicionalne recepture i korištenja najsavremenije tehnologije kako bismo kupcima ponudili premium kvalitetu bogatog okusa. Osim toga, reakcije kupaca su veoma pozitivne, čak i mnogo bolje nego što smo očekivali. Potrošačima je drago da se pojavio domaći brend koji ima proizvod odličnog kvaliteta i atraktivnog dizajna. Ponosni smo što smo za tako kratko vrijeme uspjeli uspostaviti izvrstan odnos s našim kupcima kojima je sok Kulin postao prvi izbor pri kupovini. S druge strane, dijelimo istu emociju prema nekadašnjem privrednom gigantu Bosnaplodu, a upravo zajedničkim snagama, našoj kompaniji možemo vratiti stari sjaj i titulu najvećeg proizvođača i prerađivača voća u regionu”, naglasio je Benjamin Vukotić, direktor društva Bosnaplod d.o.o.

100% domaći proizvod

Koristeći domaće resurse poput osnovnih sirovina i ambalaže te upošljavajući domaću radnu snagu, kompanija Bosnaplod direktno pomaže rast domaće poljoprivrede i razvoj malih porodičnih kompanija, a proizvodi Kulin mogu se ponosno nazvati 100% domaćim proizvodom.

Osim toga, dokazani kvalitet Kulin sokova i džemova prepoznala su i strana tržišta, te se uskoro očekuje i njihov plasman u zemlje EU, SAD i Azije.

“Predstavljanje naše kompanije na najvećem svjetskom sajmu prehrane Anuga urodilo je plodom te će se naši proizvodi uskoro naći u prodajnim objektima u Dubaiju. Sve ovo je rezultat velikog truda i rada svih uposlenika Bosnaploda. Naravno, nastavljamo s intenzivnim radom tako da već možemo najaviti da ćemo u godini ispred nas dodatno investirati u proizvodne pogone, njihovu modernizaciju i proširenje prerađivačkih kapaciteta”, istakao je Vukotić.

Osim toga, linija Kulin proizvoda već od ovog mjeseca postat će bogatija. Za ljubitelje soka u prodaji će se naći dva nova okusa, šljiva i kajsija, a za one koji uživaju u komadićima voća, stiže novi džem od kajsije. Iz Bosnaploda najavljuju da se u njihovim pogonima već uveliko radi i na novim okusima i recepturama kojima će iznenaditi i obradovati sve ljubitelje Kulina, a na proljeće će predstaviti i nešto sasvim novo na bosanskohercegovačkom tržištu

Kulin brend predstavlja spoj tradicije i mladih domaćih snaga, koje su osmislile i dizajn i nove recepte.

S tim u vezi direktor Bosnaploda ponosno je predstavio dva tehnologa koji su smislili recept soka Kulina i dokazali da BiH ima nešto neprocjenjivo, a to je pamet mladih ljudi kojima treba samo dati šansu. Jedna od njih je rukovoditeljica kontrole Fatima Halilčević, tehnologinja recepta Kulin.

“Osnovna zamisao je bila kvalitetan, ali i jednostavan proizvod, koji će se moći napraviti od sirovine koja je domaća i koja se uzgaja u našoj zemlji i okruženju. Sokovi imaju 100 posto udio voća, što im daje posebnu kvalitetu i što će sasvim sigurno donijeti prevagu kod kupaca pri odlučivanju koji sok će kupiti“, kazala nam je Fatima tokom obilaska pogona Kulin sokova.

Više od 2.000 kooperanata

Kompanija sarađuje s više od 2.000 bosanskohercegovačkih dobavljača, a u 2017. godini otkupljeno je cca. 4.000 t domaćeg voća. Osim saradnje sa individualnim poljoprivrednicima, Bosnaplod posjeduje i vlastite plantaže od 140 hektara na kojima se uzgajaju višnja, šljiva i jabuka. Ove godine zasađeno je novih 20 Ha višnje i 7 Ha jagode, a u ovoj godini planiran je zasad dodatnih 30 Ha ovog voća.

“Voće nabavljamo uglavnom sa svojih plantaža, a u narednih pet godina planiramo da povećamo zasade. Plan nam je povećati i broj kooperanata, na čemu već radimo, ali povećati i vlastitu proizvodnju, tako da već u ovoj godini planiramo otkupiti više od sedam hiljada tona voća”, istakao je on, ističući da su spremni otkupiti sav urod jagode sa našeg tržišta.

Što se tiče brenda Kulin, on trenutno predstavlja više od 20 posto prihoda, s tim da će nakon realizacije izvoznih planova ovaj udio povećati.

Kulin sokovi i džemovi – domaći i prirodni okusi bez šećera i umjetnih zasfađivača

Sa 100% udjelom voća, Kulin sokovi dostupni su u okusu jagode, narandže, breskve, jabuke i višnje. U flašama se krije čisti nektar iz prirode, bez aditiva, konzervansa i šećera. Džemovi dolaze u pakovanju od 440 gr. i nekoliko prekrasnih okusa poput, šipurka, malina, jagode i višnje, a već s prvim zalogajem otkrit ćete nježan i profinjen ukus protkan velikim komadićima voća i najfinijijom kremastom teksturom. Ljubitelje vrhunskih užitaka posebno će oduševiti Kulin džem od narandže koji će zasigurno potaknuti rapsodiju okusa kojoj neće moći odoljeti.

Za one koji preferiraju zdrave poslastice, sigurno će obradovati i linija niskokaloričnih Kulin džemova koji napravljeni od od 100% voća i sa smanjenim udjelom šećera. U čudesnim teglicama od 250 gr. se krije 5 odličnih okusa i to jagoda, malina, višnja, narandža, dok je džem od šljive bez sadržaja šećera.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button