Zanimljivosti i zabava

Deset najpopularnijih karijera među psihopatimaKevin Dutton, psiholog istraživač s Univerziteta u Oxfordu posvetio je veliki dio svog rada proučavajući mozak psihopata i složio je popis najčešćih zanimanja kojima se bave psihopati.

1. Izvršni direktori

Kada uspijete, kažu da je zbog toga što “siječete vratove” i “ubitačni ste” te vas oslovljavaju s “morski pas” ili “tigar”. Zar to nije izvrsno mjesto za psihopata?

Sigurni smo da su mnogi direktori sjajni ljudi…ali nekoliko studija ukazuje na to da 4 posto direktora ima karakteristike psihopata. To je četiri puta više u široj populaciji.

2. Advokati

Postoje mnogi bezdušni vicevi o advokatima, ali moglo bi biti nešto istine u njima. Mnogi advokati pokazuju znakove psihopatije, što čini laganje, prijevaru i opsjednutost profitom potpuno prihvatljivim u njihovom svijetu.

Baš kao što je jedan advokat izjavio: “Duboko u meni skriva se serijski ubojica ali ja ga držim okupiranim i zabavljenim s kokainom, formulom jedan, seksom i blještavim unakrsnim ispitivanjima.“

3. TV i radio radnici

Ima smisla zar ne? Očito je, nisu svi u sektoru medija visoko na ljestvici psihopatije, ali kada zamislite neke od najistaknutijih psihopatskih osobnosti u svijetu danas, čini se da ovo ima smisla.

4. Prodavači

U knjizi Rad sa zvijerima: Kako prepoznati i zaštititi se od djelovanja psihopata, John Clarke kaže da može biti dobro imati psihopata u vašem timu.

“Psihopat će vrlo vjerovatno biti dobar prodavač ako je inteligentan koliko i uglađen i površan“, piše Clark.

“Ustvari, studija Marc Hamera iz 2001. tvrdi da su superiorne performanse prodavača povezane s višom razinom narcizma (egocentrizam i grandioznost), sociopatije i kognitivne empatije“.

Mana je u tome  što ste vezani za to da uletite u njihov egocentrični stav. Također su skloni iskoristiti sistem u kojem rade.

5. Hirurzi

Ovo nas je zaista iznenadilo. Ljekari i medicinske sestre su na listi zanimanja s najmanje psihopata, ali hirurzi među sobom imaju najviše psihopata. U  predstavi Pacifički standard iz 2014., Wen Shen kaže:

“Problem s hirurzima je što su mnogi od njih napadni, nasilni i veoma egocentrični – toliko da su promatrači posumnjali da pate od psihijatrijskih poremećaja“.

Ona smatra da to datira iz vremena kada su se operacije radile bez anestezije. Biti hirurg značilo je da morate operirati uz zvuke krikova i ostati mirni. Danas postoji velika navala na dječju hirurgiju…

6. Novinari

Jeff Cash, slobodni pisac, jednom je izjavio da je “mala doza psihopatije zapravo predispozicija za javno novinarstvo“.

“Psihopatija se može vrlo lako ušuljati u svijet novinarstva što može posvjedočiti bilo koji novinar koji je bio u situaciji da se u kasnim satima svađa s nekim antipatičnim PR službenikom (više – manje svi su takvi).

Viđati svoje ime u državnim novinama na dnevnoj bazi je dovoljno da pretvori najskromnijeg čovjeka u gizdavog narcisoida. Ako mislite da je to loše, samo zamislite koliko pojavljivanje na nacionalnoj televiziji pridonosi takvim kompleksima i osjećaju superiornosti…

7. Policajci

Vrlo uznemirujuće, ljudi zaduženi za održavanje reda bi vrlo vjerovatno mogli biti ti koji će ga narušiti. Prema priručniku Policijsko nasilje u porodici: priručnik za žrtve  u 40 posto porodica policajaca žene trpe nasilje u porodici.

8. Svećenstvo

Ovo je prilično zabavno. Svećenstvo bi trebalo promovirati Božju riječ i vjeru te činiti svijet boljim, ali kao što se vidi u zlostavljanju djece od strane katoličke crkve, psihopatija je na djelu. Najprije u činu zlostavljanja djece, a onda i u želji crkve da to sve zataška.

Svećeništvo može privlačiti psihopate zbog lakog pristupa žrtvama. Mnogi TV propovjednici i svećenici bili su optuženi za megalomansko ponašanje poput Ted Haggarda, Bill Gotharda, Creflo Dollara i Geronimo Aguilara. 

9. Kuhari

Kuhar Gordon Ramsey je jednom izjavio za Vanity Fair:

“Kuhari su luđaci. Svi su opsjednuti sobom. Delikatne, nježne, nesigurne male duše i potpuni psihopati. Svaki od njih.“

Izgleda kao da je to čudna profesija za takvu vrst ponašanja, ali Anthony Bourdain je vjerovatno tačno to sažeo kao kombinaciju rada s budalama i perfekcionizmom.

“Neki kuhari posuđuju novac, čine sve što mogu, ubijaju se i to je kulminacija karijere u kojoj se radi 100 sati sedmično ili više. Konačno otvore restoran i u roku od osam minuta neko napiše u Yelp-u “Najgore jelo ikad!“. Razumljivo je zašto polude i čine sve da poprave stvar.

10. Državni službenici

Zacijelo nije nemoguće da zaposlenik u Uredu za motorna vozila bude neka vrsta psihopata. Uloge državnih službenika često donose položaj i moć, a psihopati često revno žude za moći.

Dennis Rader, koji je sebe prozvao BTK (Bind, Torture, Kill – veži, muči, ubij) ubicom, bio je nadzornik popisivanja stanovništva na terenu u Kansasu. Kasnije je bio šinter.

Susjed ga je prozvao kako je ponekad previše revan i iznimno strog; a druga susjeda se požalila da je eutanazirao njenog psa bez razloga.”

Izvor: radiosarajevoKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button