Lifestyle

U Salzburgu svi pričaju o ovoj Bosanki: Pozvao je i gradonačelnik kako bi joj se zahvalio













O Banjalučanki Đuji Tešanović-Bećirević ovih dana pričaju svi u austrijskom gradu Salzburgu.

Đuja je pronašla u taxi vozilu 20.000 eura u koverti i odmah otišla u policiju.

Ova rođena Banjalučanka pomaže bratu, koji je taksista i ponekad prevozi putnike. Ispostavilo se da je upravo kada je ona bila za volanom, neko od putnika izgubio kovertu.

Utvrđeno je da je 79-godišnja penzionerka izgubila novac, koju je prije nego što je pozvala taksi podigla u jednoj banci.

– Uočila sam između sjedišta suvozača i desnih vrata bijelu kovertu. Odmah mi je bilo jasno da je riječ o novcu. Otišla sam u policiju, gde je novac prebrojan i ispostavilo se da je unutra bilo tačno 20.000 eura. Iskreno, bila sam iznenađena da je bila tolika suma, jer sam vidjela novčanice od sto eura. Nisam imala dilemu da li treba da vratim novac, mada bi mi, iskreno, taj novac dobrodošao – kaže Đuja, majka dvije kćerke, koja je skoro tri decenije stanovnik grada na reci Salcah, prenose Vesti.

U policiji su takođe bili iznenađeni, ali i oduševljeni potezom naše zemljakinje.

Đuja još nije upoznala ženu kojoj je vraćen novac:

– Zvala me je njena familija pošto je završena istraga, odnosno pošto su podigli novac iz policije. Dogovorili smo se da se sretnemo ovih dana – ističe Đuja.

Đuji stižu čestitke sa svih strana, putem telefona i društvenih mreža, od familije, kolega, kumova, rođaka, prijatelja … Ne kriju oduševljenje Đujinim postupkom. Svi joj čestitaju na ovoj moralnoj odluci. Posebno je Đuja srećna što ju je lično pozvao gradonačelnik Salzburga Heinz Schaden, kako bi joj uručio zahvalnicu Grada.

Po zakonu u Austriji svakom ko pronađe novac slijedi procenat od sume koju je prijavio. U ovom slučaju Đuja bi trebalo da dobije 500 ili 1.000 eura, kada se završi istraga. Naime, zakon kaže da visina nagrade zavisi od toga da li je novac izgubljen ili je zaboravljen.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button