BiH

Potpun krah zaštićenog svjedoka u procesu protiv Orića i ostalih













U procesu protiv Nasera Orića i ostalih danas je odbrana nastavila unakrsno ispitivanje zaštićenog, a navodno ključnog svjedoka O1, piše agencija Patria.

I danas se pokazalo kako ovaj svjedok ima ozbiljne probleme sa kredibilitetom i vjerodostojnošću. Njegovo svjedočenje postavljeno je na potpuno klimavim nogama, sa puno nelogičnosti, kontradikcija i potpuno neutemeljenih tvrdnji.

Možda će Vas zanimati i:

Sudija Suda BiH Šaban Maksumić je ponovo upozorio na zaštitu identiteta O1. Lejla Čović advokatica Nasera Orića, a onda i Sabina Mehić, advokatica Sabahudina Muhića su pristupile nastavku unakrsnog ispitivanja O1.

Optužio čovjeka čiji identitet ne poznaje

Premda je unakrsno ispitivanje trajalo vrlo kratko, zbunjuje količina haosa koju je svjedok O1 i ovaj put proizveo.

Nakon kraha svjedokovih tvrdnji o ubistvu navodno zarobljenih vojnika Vojske RS Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, priča o navodnom ubistvu i treće žrtve je odbačena.

Niti u jednom od svojih izjava zaštićeni svjedok nije spomenuo Nasera Orića u optužbama za ubistvo Mitra Savića.

Kao u prethodnom svjedočenju i unakrsnom ispitivanju ovaj zaštićeni svjedok O1 je ponovio da je izbjegao optuživati Orića, jer ga se plašio. U prvim svjedočenjima optuživao je Zulfu Tursunovića za ubistvo tih ljudi. Advokatica Čović ga je upitala da li mu je poznato da je Tursunović osuđivan na višegodišnju robiju? Svjedok je potvrdio, reklavši da zna i da je ubio dva Srbina iz komšiluka.

To je bila još jedna svjedokova usputna laž, jer je Tursunović ubio dva Bošnjaka. Advokatica Čović ga je upitala zašto se nije plašio svjedočiti protiv Tursunovića, a ne protiv Orića, koji nikad nije optužen ni za prekršaj? Naravno da nije bilo suvislog odgovora, pa su i ove tvrdnje pokazivale o kakvom je svjedoku riječ.

Najviše potpuno nerazumnih tvrdnji svjedok je i ovaj put izrekao o drugooptuženom Sabahudinu Muhiću. Prisutna publika je zbog toga u više navrata opet prasnula u nekontroliran smijeh. U svim dosadašnjim iskazima O1 je optuženog Muhića tretirao sa potpuno različitim imenima. Nije bilo čak ni sličnosti koje bi podsjetile na eventualne slovne lapsuse. Zaštićeni svjedok je u iskazima Sabahudina Muhića nazivao Senadom Salihovićem, a onda i Senadom Muhovićem i nigdje ga nije nazvao makar odvojeno njegovim imenom ili prezimenom.

Da tragedija bude potpuna, tvrdio je da su bili odlični prijatelji i da su se družili.  Svi prisutni u sudnici su se danas pitali: Kako je Tužilaštvo uopšte znalo na koga se odnose ova potpuno različita imena što ih je u izjavama spominjao zaštićeni svjedok? Na osnovu čega se kao optužen na sudu našao sasvim treći čovjek Sabahudin Muhić? Niti jedan drugi svjedok ne tereti Muhića osim njega, bajagi ključnog svjedoka ovog procesa. Šta uopšte Muhić radi u sudnici? Svjedok ponovo i danas tvrdio da je Muhić, tri do pet minuta nakon navodnog rafala Nasera Orića u Milutina Miloševića, ispucao rafal u tog čovjeka.

Advokatica je pitala je li on lično vidio da je Miliošević već bio mrtav nakon prvog rafala. Naravno da nije: „Ja sam bio tamo gdje je bilo puno drva“, rekao je. To je potvrdilo potpunu tragediju i destukciju kredibiliteta svjedoka O1.

Advokatica je iznova napomenula na obdukcioni nalaz poznatog srpskog patologa dr. Zorana Stankovića koji je iz tijela Milutina Miloševića, pored svih tih navodnih rafala, izvadio samo jednu čahuru od metka iz pištolja, što je bio osnovni uzrok njegove smrti.

Ključni svjedok je izrekao ključne laži i definitivno razorio i najmanje zrno kredibiliteta. Danas je on direktno otvorio pitanje stvarnih razloga vođenja sudskog procesa. Posebno protiv Sabahudina Muhića. Da sve bude u potpunom haosu svjedok O1 je danas tvrdio da je 1992. godine u bitkama na Crnom Vrhu (prevoj između Kalesije i Zvornika), zarobljen kapetan Vojske RS-a Zoran Janković, zvani Janez. To je potpun slom ovog svjedočenja u ime Tužilaštva BiH?

Oficir Zoran Janković je zarobljen na Crnom vrhu tri godine kasnije, 15. jula 1995. u zamakama koje su tada postavljane Srebreničanima koji su se povlačili prema Tuzli. Kasnije je taj isti Janković uredno razmijenjen. U užasu genocidnog pokolja nad njihovim narodom, Srebreničani su čuvali i sačuvali život zarobljenog Jankovića. Treba li napominjati da se na prevoju Crni Vrh nikad prije toga nisu vodile bitke, a da je u tim zamkama, koje je pravio i zarobljeni Janković ubijeno oko 4.000 Srebreničana. Iza masovnih i užasavajućih likvidacija Srebreničana, na Crnom vrhu, ostala je najveća grobnica prošlog rata protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka sa 629 tijela, više čak i od strašne prijedorske Tomašice.

Sve lažne konstrukcije pale pred Sudom

Iako je prošli put odbijao priznati, svjedok O1 je ovaj put priznao da se sastajao sa Spasojem Tuševljakom, inače službenikom MUP-a RS, za kojeg već mjesecima kruže medijske tvrdnje da prisiljava Bošnjake na svjedočenje ili im, čak,  nudi i novac za to.

Na kraju krajeva, svjedok je još jednom potvrdio svoju sklonost nelogičnostima i proizvoljnom odnosu prema datumima. Jedina bitka koja je u tom periodu vođena, kada je svjedok navodno ranjen, je ona na Kunjercu. Zato Srebreničani sumnjaju da je on ikada bio u Armiji BiH i da je ikada učestvovao u bilo kakvim bitkama. On je i ovaj put tvrdio da je učestvovao u bici uz jedinice koje su tih dana ratovale samo na Kunjercu kod Srebrenice. Po svjedoku bitke su se vodile 11. decembra 1992. godine. Tog dana je on navodno ranjen, a onda otpremljen na liječenje u Cersku, gdje je proveo puni mjesec. Prava istina je da su bitke za Kunjerac počele tri dana nakon njegovog ranjavanja, 14. decembra 1992. godine, a da je Crni vrh, za koji on tvrdi da se borio, gotovo 70 kilometara daleko od Kunjerca i da se radi o pojasu od 40 kilometara kojim su apsolutno vladale jedinice Vojske Republike Srpske.

Svjedočenjem O1 su obuhvaćeni i Amir Salihović zvani Arkan i Suad Smajlović zvani Šošon. Ali, evo već treći mjesec se protiv njih ne podiže optužnica, što je pravosudni nonsens. Proces se zvanično vodi protiv „Nasera Orića i ostalih“. Takva obavijest stoji u medijima i na vratima sudnice. Sabahudin Muhić je izgleda pomnožen sa još dvojicom nevinih „iz reda ostalih“, što ovaj čitav proces čini još tragičnijim.

Ako postoji pravna država i pravosuđe drži do svog ugleda, ovaj cirkus će se konačno zaustaviti. Svjedok O1 je pokazao da se radi o najcrnjem pokušaju jedne užasne konstrukcije sa gomilom nelogičnih, neodrživih i, mirne duše se može reći –  lažnih tvrdnji, piše Patria.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button