Biznis

Povećan broj nezaposlenih u Srebreniku, ovo su razlozi…

Prema podacima Biroa za zapošljavanje opštine Srebrenik, tokom prošlog mjeseca povećan je broj nezaposlenih. Posljednjeg dana decembra na evidenciji ove ustanove bilo je 7.798 osoba, što je za 38 više u odnosu na prethodni mjesec, prenosi balkanxp.com.

Prema riječima Sanele Husejnović, šefice Biroa, do povećanja ukupnog broja nezaposlenih došlo je zbog prijavljivanja većeg broja sezonaca iz građevinskog sektora koji su u zimskim mjesecima bez posla. Također, Husejnović ističe da je povećan priliv broja nezaposlenih i zbog ostvarivanja povlastica zdravstvenog osiguranja.

“Prema odluci Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, od ove godine su od plaćanja godišnje premije zdravstvenog osiguranja u iznosu od 20 KM oslobođene i nezaposlene osobe. Tako da se s ciljem ostvarivanja ove povlastice na Biro prijavljuju i osobe koje nikada do sada nisu bile na evidenciji ove ustanove”, kazala je Husejnović.

Tokom prošlog mjeseca iz evidencije je izbrisano 205 osoba, od čega 106 po osnovu zapošljavanja, dok su se u istom periodu na evidenciju ove ustanove prijavile 234 osobe. U strukturi nezaposlenih i dalje dominiraju kvalificirani radnici, kojih je trenutno evidentirano 2.921, a potom slijedi 2.352 niskokvalificiranih i 1.890 sa srednjom stručnom spremom.

Na evidenciji se nalaze i 183 polukvalificirana radnika, 11 visokokvalificiranih, 17 s višom i 424 s visokom stručnom spremom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button