Tuzlanski kantonU fokusu

FOTO: Dan općine Gradačac obilježen brojnim aktivnostima










Jedan od najznačajnijih datuma za Općinu Gradačac je 22. oktobar, Dan općine, a program ovogodišnjeg obilježavanja je bio poprilično pretrpan.

Počelo je sa svečanim otvaranjem poligona malih sportova “Luke” čiju su drugu fazu izgradnje finansirali Vlada Federacije BiH i Općina Gradačac.  

Možda će Vas zanimati i:

Zatim je pred velikim brojem građana, predstavnika mnogih boračkih udruženja, Općinske vlasti, predstavnika mnogih stranaka i delegacija, položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 92-95, spomen obilježju 41-45, te odata počast poginulim borcima iz oba rata koji su svojim životima platili slobodu svoga grada i svoje domovine.

Zatim je oformljena kolona sastavljena od predstavnika boračkih organizacija, građana i omladine koji su se uputili na marš čiji je cilj bio u Sibovcu. Cvijeće je takođe položeno na Šehidskom mezarju u Mahmut Mahali kao i na Križu u Ledenicama Donjim.

Centralne manifestacije održane su u sjećanje na najznačajnije bitke iz prethodnog rata. Bitku koja je nazvana “Bitka za oklopni voz” u kojoj su borci gradačačke brigade zaustavili neprijatelja na ulazu u grad i u toj efektnoj i nadljudskoj pobjedi pokazali neprijatelju da u Gradačac ne može ući, zarobivši ogromna materijalno-tehnička stredstva i ogromne količine municije. Ta bitka se odigrala 22. oktobra 1992. godine i taj datum je uzet za obilježavanje Dana općine.

Druga bitka značajna za Gradačac se odigrala u oslobađanju Sibovca, kada je oslobođeno preko 20 kvadratnih kilometara privremeno zauzete teritorije i ta bitka je nazvana Istok 94.

Jučer je svečano obilježena i ta velika pobjeda naše Armije, evocirane uspomene na te događaje i upućene poruke sa ovih obilježavanja da se nikada ne zaborave ovi događaji.

Takođe je poklonjena Hatma dova šehidima Sibovca, te je upriličen prigodan program u povodu ove značajne pobjede iz ptrethodnog rata, te položeno cvijeće na Spomen obilježje u Sibovcu.

Pri kraju jučerašnjeg dana održana je i svečana sjednica Općinskog Vijeća posvećena Danu općine Gradačac.

TEKST: Suad Krajnović, FOTO: Ammar Krajnović



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button