Zanimljivosti i zabava

Carolina Reaper je najljuća papričica na svijetu, uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda










Carolina Reaper uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svijetu.

Njena prosječna ljutina je 2,2 miliona Scovillea (mjerna jedinica “ljutine”). Uzgojio ju je Ed Currie ukrštanjem papričice Nage, koja raste u Pakistanu i crvenog Habanera s ostrva St. Vincent. Također je poznata pod nazivom HP22B.

Možda će Vas zanimati i:

Za ljutinu ove paprike odgovorna je hemijska tvar kapsaicin. Ova hemijska tvar pokazuje različite rezultate ovisno o uslovima okoline, a mijenja se također ovisno i o genetskoj strukturi biljke te mjestu uzgoja.

Plodovi su dugački 5-7,6 centimetara s promjerom od 2,5-5 centimetara. Slatke su i voćne arome, što je neuobičajeno za ultra ljute papričice. Tek nakon nekoliko sekundi dolazi ekstremna ljutina, prenosi portal Volim ljuto. Ova papričica koristi se za izradu ljutih umaka. Osim u obliku umaka, može se koristiti kao prah ili tucana ljuta paprika prilikom kuhanja raznih jela.

Kao što se može zaključiti, najčešće se koristi u indijskim i meksičkim restoranima. Osobe koje nisu navikle konzumirati ljutu hranu mogu imati problema s probavom. Carolina Reaper uzrokuje znojenje i suzenje očiju.

Flašica sosa napravljenog od ove papričice u Americi košta otprilike 12 dolara. Ranije je rekord najljuće paprike držala indijska paprika Bhut Jolokia, čija je ljutina iznosila 1,2 miliona Scovillea.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button