BiHU fokusu

U ovom bh. gradu nema zaraženih koronavirusom, ali je osigurana pomoć svima, a spremni su i ako se virus pojavi













Dok pandemija koronavirusa svakodnevno alarmira građane BiH i donosi nove slučajeve zaraze širom države, jedan grad uporno opstaje kao primjer pozitivnog djelovanja u krizi.

Osim što nema nijedan zabilježen slučaj zaraze, Jajce je grad koji je donio niz preventivnih mjera kako bi se pomoglo stanovništvu i spremilo u slučaju eventualnih poteškoća.

Možda će Vas zanimati i:

Posljedice po ekonomiju BiH već se sada predviđaju i jasno je da se mnogi plaše moguće, a po nekima i već novonastale krize. Međutim, načelnik ovog grada Edin Hozan za BUKU izdvaja niz preventivnih mjera koje je ova Opština poduzela.

„Nabavili smo dio zaštitne opreme za zdravstvene radnike, a zbog nastalih potreba u cilju sprječavanja širenja zaraze od koronavirusa, pružili smo dodatnu finansijsku podršku zdravstvenim ustanovama i komunalnim preduzećima. Tako je Općina Jajce izdvojila 40.000,00 KM za JZU Opća bolnica Jajce,  40.000,00 KM za JZU Dom zdravlja Jajce,  40.000,00 KM za JKP „Čistoća i zelenilo“ Jajce i 15.000,00 za JKP „Vodovod i kanilizacija“ Jajce.“

Sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, predviđena je i isplata minimalne neto plate zaposlenima, za period obustave rada, tačnije do 31.5.2020. ukoliko navedene mjere budu na snazi do tada.

„Ovom odlukom predviđeno je i oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, te oslobađanje od plaćanja naknada za zakup poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine Jajce. Jedan od uslova za ostvarivanje prava iz ove odluke, ukoliko istu usvoji Općinsko vijeće Jajce, biće da poslodavci nisu otpuštali radnike u periodu od 18.3.2020. do 31.5.2020. godine.“

U skladu sa naredbama Federalne uprave civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite, Opština Jajce redovno provodi mjere dezinfekcije javnih ustanova i preduzeća. Prema riječima načelnika, nabavljena su sredstva za dezinfekciju, a Službe za zaštitu i spašavanje kontinuirano rade na dezinfekciji javnih ustanova i zajedničkih prostora u stambenim zgradama. Proteklog vikenda obavljena je, četvrta po redu, dezinfekcija ulaza stambenih zgrada na području općine Jajce. A osim toga izvršena je dezinfekcija i svih javnih objekata.

Osigurani smještajni kapaciteti

Poštujući sve naredbe, osigurali su i smještaj za izolaciju osoba koje nemaju uslove za samoizolaciju, kao i smještaj za osobe koje ne poštuju rješenja o samoizolaciji izdate od strane sanitarnog inspektora. Od ukupno 335 osoba kojima je izdato rješenje o samoizolaciji, na prostoru općine Jajce takav je bio samo jedan slučaj, što govori o velikoj odgovornosti građana koji su bili u samoizolaciji, ističe Hozan.

„U cilju što bolje pripremljenosti u slučaju potrebe, osigurali smo i opremili alternativne smještajne kapacitete za osobe oboljele od COVID-19 u skladu sa naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite. Prostor u Gradskoj sportskoj dvorani je opremljen sa 100 kreveta i potrebnom opremom.“

U okviru Službe civilne zaštite, aktivirane su Službe zaštite i spašavanja, te formirani timovi za pružanje usluga pomoći u nabavci neophodnih životnih namirnica i lijekova za građane obuhvaćene naredbom o zabrani kretanja. Mreža volontera na području grada iz dana u dan se povećava. Na usluzi građanima su i Centar za socijalni rad, Crveni križ, Merhamet, kao i vjerske zajednice i njihovi uposlenici.

O radu Službe civilne zaštite, za BUKU govori predsjedavajući Općinskog Vijeća Ivo Šimunović, koji naglašava kako su brzo i efikasno djelovali u ovoj vanrednoj situaciji, nabavljajući sve neophodne stvari.

„Od proglašenja stanja nesreće, djelovali smo u skladu sa naredbama, odnosno u skladu sa onim što je dolazilo sa federalne i kantonalne razine. Već na trećoj sjednici civilne zaštite općinskog stožera smo donijeli odluke o smještajnim kapacitetima. Zasad nije bilo potrebe za smještajem za lica koja prekrše mjere izolacije. Na svu sreću, u Jajcu nema zaraženih, mislim da je razlog tome u dobroj mjeri odgovornost naših sugrađana, kako onih koji su stalno u Jajcu, tako i onih koji su dolazili ili dolaze iz inozemstva.“

Ublažavanje mjera i pomoć sugrađanima

Osim toga, razmatrali su i poteškoće s kojima se susreću sugrađani stariji od 65, zbog čega su među prvima uputili zahtjev Federalnom Štabu da ublaži mjere.

„Znamo da je veliki broj umirovljenika onih koji su sami u svojim domovima i da imaju potrebe otići do banke, trgovine, ljekarne. Samim tim, zamolili smo našu Policijsku upravu da im bude na usluzi i da ima razumijevanja za one koji imaju dokaz da su išli do banke, trgovine ili ljekarne. Zahvalan sam sugrađanima što su ozbiljno shvatili potrebu da poštujemo mjere, ali i budemo jedni drugima na usluzi kako bismo živjeli odgovorno.“

Iz Opštine Jajce naglašeno je kako je upućen poziv i svim privrednim subjektima koji posluju na području Jajca da dostave informacije o posljedicama u poslovanju, kako bi se i u tom pogledu planirale određene mjere. Pomoć je pružena i poljoprivrednicima, koje Opština Jajce poziva da se odazovu povećanju poljoprivredne proizvodnje, uz stimulanse koje sam grad nudi.

Također, pripremljena je i odluka kojom se utvrđuju mjere ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica za privredne subjekte, koji posluju na području grada, a kojima je zabranjen rad odlukama Federalnog štaba civilne zaštite.

foto: Jajce online

„Poduzimaju se sve preventivne mjere na zaštiti svakog našeg stanovnika. Koordinirano radimo sa svim nadležnim službama i institucijama u gradu i činimo sve da, u skladu sa svim naredbama, lakše i brže izađemo iz ove novonastale situacije izazvane COVID-19.  Ono što me raduje u ovom trenutku jeste da u našem gradu nema zaraženih niti oboljelih od koronavirusa, a tome je uveliko doprinijelo odgovorno ponašanje naših sugrađana, koje i ovom prilikom pozivam da se pridržavaju propisanih mjera zaštite“, ističe načelnik Hozan.

S obzirom na to da je turizam najvažnija privredna grana ovog grada, u toku je uređenje pješačke staze na Malom plivskom jezeru, ali i rekonstrukcija glavne ulice ovog grada. Sve sa ciljem da nakon pandemije grad zablista u svom punom sjaju.

Izvor: 6yka.com



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button