Vijesti

Posljedice neusvajanja budžeta FBiH: Manje zaposlenih, manje gradnje

Neusvajanje budžeta FBiH ima direktan utjecaj i na zaposlenost. Tačnije, za direktnu posljedicu ima smanjenje broja zaposlenih u FBiH.

Naime, nacrtom budžeta je predviđeno i izdvajanje novca za izgradnju i obnovu infrastrukturnih projekata. Tako je za izgradnju putne infrastrukture u toku 2018. godine predviđen iznos od ukupno 183 miliona KM.

Najveći dio ove sume otpada na takozvani klirinški dug Rusije, kojeg je ova država BiH isplatila u gotovom novcu. Od ukuponog iznosa klirinškog duga FBiH je dobila 107 miliona KM i cjelokupan iznos je trebao biti usmjeren za izgradnju putne infrastrukture. Međutim, taj novac će ostati blokiran na računu sve dok ne bude usvojen budžet u FBiH.

Najveći dio te sume trebao bi biti uložen u izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje, dužine oko 24 kilometra. Ovom savremenom putnom komunikacijom bi trebala biti povezana Srednja Bosna sa Koridorom Vc.

Osim toga, iz klirinškog duga dio novca bi se trebao izdvojiti i za izgradnju dijela autoputa na Koridoru Vc na dionici Mostar Sjever – Mostar Jug, u dužini od oko 16,5 kilometara.

Na oba ova projekta trebalo bi direktno biti angažovano nekoliko stotina radnika. Kao i svaki infrastrukturni projekat, izgradnja ove dvije dionice bi za sobom “povukla” i zapošljavanje u pratećim industrijskim granama, poput proizvodnje armature, cementa, odvodnih cijevi i slično. Međutim, do usvajanja budžeta ovi projekti će i dalje biti “na čekanju”.

Značajne posljedice trpit će i Željeznice FBiH.

– Mi bismo iz budžeta trebali dobiti 2,3 miliona KM za projekat elektrifikacije Unske pruge na relaciji Bihać – Blatna. Međutim, dok se budžet ne usvoji mi ne možemo računati na taj novac. Alternativa je da mi iz svojih sredstava finansiramo projekat elektrifikacije, ali bi onda u pitanje bila dovedena tekuća likvidnost kompanije, odnosno plaćanje redovnih troškova koje imamo u svom poslovanju – kazao nam je direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, napomenuvši kako se ipak neće dogoditi da vozovi stanu zbog nedostatka novca.

Osim toga, po osnovu Zakona o finansijskoj stabilizaciji Željeznica FBiH ovoj kompaniji bi trebalo biti uplaćeno šest miliona KM, ali je i taj transfer za sada blokiran.

Treba dodati, kada su u pitanju infrastrukturni projekti, prijedlogom budžeta predviđeno je i ulaganje u aerodromsku infrastrukturu u FBiH, u visini od 7,5 miliona KM.

faktor.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button