Tuzlanski kanton

Vahid ef. Fazlović: Zabrinuti smo za sigurnost muslimana u Bijeljini













Povodom vandalskog čina u Bijeljini, gdje je u noći između 5. i 6. aprila 2016. godine oskrnavljen vakufski objekat u kojem je smješteno sjedište Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, oglasio se muftija tuzlanski, Vahid ef. Fazlović.

Na tom objektu nepoznati počinioci su ispisali grafite uvredljivog sadržaja: Srbija do Tokija i četiri ćirilična slova „S“, te psovke. Posebno se u tekstu grafita grubo vrijeđa bijeljinski glavni imam Samir-ef. Camić, kao nesumnjivi duhovni autoritet muslimana u tome gradu i njegovoj okolini i osoba koja uživa poštovanje svih dobronamjernih građana Bijeljine.

Ovaj napad je nastavak sličnih vrijeđanja koja su se prije nekoliko dana dogodila u Bijeljini i Vlasenici, a čija su meta bili mualima Enisa Okanović u Bijeljini i glavni imam u Vlasenici Nurdin-ef. Grahić.

Ovim putem osuđujemo vrijeđanje glavnog imama Samira-ef. Camića i skrnavljenje zgrade Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini. Muslimani u ovome gradu, a posebno Samir-ef. Camić, ničim nisu izazvali ovakve napade i odnos koji je prema njima ispoljen, te smo tim prije više zabrinuti za njihovu sigurnost. Želimo vjerovati da su ovo izgredi nekontroliranih pojedinaca i da će nadležne bezbjedonosne službe poduzeti mjere na njihovom otkrivanju i adekvatnom sankcioniranju.

Želimo da muslimani i svi građani Bijeljine i okoline imaju miran i dostojanstven život u vlastitim domovima i vlastitom gradu i zato pozivamo sve njegove stanovnike da doprinesu tome.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button