Valter Tuzlanski

NP Tuzla slavi 75. rođendan premijerom predstave Tri prikazivanja Boga










Narodno pozorište Tuzla 75. rođendan obilježava premijernim izvođenjem predstave „Tri prikazivanja Boga“ autora i režisera Aleša Kurta. Predstava će biti odigrana večeras, a prve reprize planirane su za ponedjeljak i utorak.

Radnja predstave „Tri prikazivanja Boga“ autora i reditelja Aleša Kurta bazira se na tri pozorišne priče, od kojih se jedna dešava u Staljingradu za vrijeme okupacije ovog grada u Drugom svjetskom ratu, druga u koncentracionom logoru Aušvic, a treća na Golom otoku.

„Mislim da se istorija ciklično vrti, da mi ne idemo linearno, nego da se iste te stvari ponavljaju u nekim redovnim razmacima tako da je, po mom mišljenju, bilo značajno uzeti neke primjere koji su bili dovoljno snažni, različiti i poznati“, kaže redatelj Aleš Kurt.

Glumica Ivana Perkunić Mešalić kaže da je u početku imala snažan otpor da se uopšte bavi ovako teškim temama i da je proces rada na predstavi bio izuzetno mučan, ali da shvata da je to jedan od puteva da se na zlo ukaže i time barem jednim dijelom potencijalno umanji među generacijama koje dolaze.

„Jedini način na koji mi umjetnici možemo da doprinesemo je da upravo te mlade generacije bar znaju šta se desilo i to barem u našem okruženju, na našim područjima gdje mi živimo i to ne tako davno. Malo će biti potresno, jer ti prizori nimalo nisu, da kažem, ljudski“, navodi ova glumica.

Glumac Edis Žilić ističe važnost rada na ovom tekstu i predstavi, jer je direktno i višeslojno povezan sa današnjim aktuelnim negativnim događajima.

„Mogao sam sam zaključiti da čovjek, kao živo biće od svog nastanka pa sve do danas teško mijenja svoje navike i da zbog toga s razlogom nosi epitet najveće živuće štetočine na Planeti Zemlji, a Aleš je jednom prilikom rekao, a ja bih ponovio: za koje stoljeće možda i u galaksiji“, ističe Žilić.

Predstava „Tri prikazivanja Boga“ pokazatelj je u kakvom se stanju mogu naći ljudi kada se zaboravi na empatiju, kada se ne toleriše drugo i drugačije i kada zlo pobijedi čovječnost.

„Važno je da se bavimo ovakvim temama. Sve ono što ste imali priliku da čujete govori o tome kako trebamo da budemo nekakav rimajnder na ljudskost, empatije nam generalno nedostaje“, mišljenja je ravnatelj Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

Narodno pozorište Tuzla ovom predstavom obilježava 75. rođendan. Smatraju da je važno da se i ovom umjetničkom formom suprotstavi sveprisutnoj dehumanizaciji i ponavljajućem zlu.

Radiokameleon.ba/BHRT



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button