Vijesti

Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije
Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su naveli da nije u pitanju propust zaposlenih, već takozvani “period prozora” od trenutka infekcije HIV-om, koji traje i do šest mjeseci

Preminula je žena iz Južnobačkog okruga koja je ove godine zaražena HIV-om putem transfuzije krvi.

Žena je preminula od posljedica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mjere liječenja, izjavio je za Tanjug direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr. Vladimir Petrović.

Možda će Vas zanimati i:

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV-om na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u pokrajini.

Kako je portal 021.rs jučer naveo, do infekcije je došlo kada je pacijentkinja primila krv “dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa”.

Portal navodi da je u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija krv davatelja imala “nereaktivan rezultat”, pa je upotrebljena za transfuziju.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su naveli da nije u pitanju propust zaposlenih, već takozvani “period prozora” od trenutka infekcije HIV-om, koji traje i do šest mjeseci i u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

“Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog događaja. Ni kod nas, ni u svijetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju”, naveli su portal 021 iz Instituta.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button