BiHU fokusu

Od danas veća prava rudara u FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednici Sindikata SSRR FBiH i Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić i Safer Mušanović potpisaće danas Kolektivni ugovor za područje djelatnosti rudarstva.

Pregovori za zaključivanje Kolektivnog ugovora, koji uređuje prava za oko 11.000 zaposlenih u rudnicima u Federaciji BiH, počeli su polovinom oktobra 2017. godine.

Možda će Vas zanimati i:

“Zbog povećanja proizvodnje i napretka u vezi s finansijskom stabilizacijom rudnika u 2016. godini, ovim Kolektivnim ugovorom prava radnika su uvećana u više područja. Ovo je drugi Kolektivni ugovor za područje rudarstva kojeg potpisuje Vlada Federacije, što svjedoči o stabilnom i obostrano korisnom socijalnom dijalogu, a prvi koji zaključuje u okviru novog ciklusa socijalnog dijaloga”, navodi se u saopštenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Najavljuje se da će u narednom ciklusu biti ponovo pregovarano o zaključivanju novih kolektivnih ugovora i za druga područja djelatnosti kao što su državna služba, poštanski saobraćaj, proizvodnja električne energije, telekomunikacije i željeznički saobraćaj.

Ranije je Vlada FBiH izmjenom Zakona o radu omogućila otvaranje pregovora radi prilagođavanja kolektivnih ugovora novim zakonskim propisima, koji su i zaključeni u posljednje dvije godine.

Proces koji je počeo u drugoj polovini ove godine ima za cilj osiguranje kontinuiteta pregovora i ojačavanje kolektivnog pregovaranja kroz zaštitu prava radnika i poslodavaca.

Potpisivanju ugovora prisustvovaće premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnici Uprave Elektroprivrede BiH, direktori rudnika u Federaciji i predstavnici dva reprezentativna sindikata, najavljeno je iz Ureda entitetske Vlade odnose s javnošću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button