Kolumne

DANI SE TAKMIČE KOJEM VIŠE NEDOSTAJEŠ: “Volim te babo moj. Tvoja PRVA!”I tako.. Dan za danom prolazi tiho i tmurno sa tobom u mislima.. Pa se ovi dani takmiče međusobno kojem više nedostaješ, koji najviše liči na tebe..

A mislim da znam pobjednika…

Ovi dani prekriveni bijelim plaštom snijega, obasjani blještilom nadolazećih novogodišnjih praznika nekako najviše mirišu na tebe.. Znam, volio si ovo doba godine najviše baš kao i ja sada..

Sjećam se kao da je juče bilo kada si obučen u Djeda Mraza sa velikim džakom na leđima ušetao u našu sobu i pitao: “Da li ovdje ima dobre dječice koja su slušali mamu i babu?”

Onako u svom stilu si prilazio nama, stavljao nas u krilo i pričao nam najljepše priče dok smo mi nestrpljivo čekali da nam uručiš paketiće. Godinama kasnije, kada smo sestre i ja postajale “mudrije”, paketiće bi postavljao ispod jelke dok smo seke i ja odlazile po drva, jer ih je baš u tom trenutku nestalo, a ti bi nas ushićeno zvao da požurimo, jer je u međuvremenu bio Djed Mraz koji je pobjegao brzinom svjetlosti ostavljajući za sobom tragove u snijegu na krovu..

Činio si razna čuda samo da bi nas naučio da budemo dobre, zahvalne na onome što imamo, pomažemo jedni drugima i “slušamo mamu i babu”, a mi bismo kao nagradu sa nestrpljenjem čekali taj famozni :“HO HO HO” ..

I nije to imalo veze sa vjerskim i nacionalističkim uvjerenjem, nego samo sa željom da djecu oko sebe na neki način obraduješ i učiniš sretnim..

Ali, nisi ti tu sreću i zadovoljstvo samo nama pružao, nego svakom djetetu koje ti je bilo blizu..

Mama kaže da si znao cijelu mjesečnu platu potrošiti pripremajući paketiće za svu djecu iz komšiluka, naše prijatelje, djecu siromašnog imovinskog stanja, djecu u školama, bolnicama i mnogim drugima..

I tako si radio čitavog života..

Puštao si svoju bradu mjesecima ranije da bi “ličila na pravu”, dok bi je mama farbala raznim bijelim sprejevima i drugim čudima.. Jedino ono što bi ti uvijek iz godine u godinu zasmetalo bilo je to što si bio najmršaviji Djed Mraz u historiji novogodišnje čarolije, ali nije te to dalo omesti u tvojim namjerama…

Bio si uvijek nasmijan, vedar, čestit i pošten i učio si nas da takve budemo… Nadam se da ću i ja to uspjeti prenijeti na svoju djecu, da ću ih izvesti sa Božijom pomoću na pravi put i da će se oni sa mnom ponositi onako kako se ponosim sa tobom..

Volim te, babo moj..

Tvoja prva..

Autor: Čarobna, L. V. / KameleonKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button