Vijesti

Pronađeno Praljkovo posljednje pismo: Šta se krije u koverti na kojoj je pisalo “Nika”?Slobodan Praljak ostavio je, uz pismo porodici, i pismo svojoj advokatici Niki Pinter. Pinter je otkrila da je dan nakon samoubistva nazvala je istražna sutkinja koja provodi istragu o samoubistvu Praljka i rekla da je pri pregledu Praljkove ćelije nađeno i pismo za nju.

– U njegovoj smo sobi, među ostalim stvarima, našli i kovertu na kojoj piše – Nika. To je pismo za vas – ispričala je tok razgovora Nika Pinter, piše Jutarnji list.

Praljak je odlazeći na izricanje presude nakon koje se nije vratio, u ćeliji među brojnim spisima ostavio i kovertu na kojoj je napisao samo ime svoje advokatice.

Nika Pinter zastupala je Praljka od trenutka njegove predaje Haaškom sudu i kroz cijeli taj niz godina klasičan se odnos advokat – klijent izgubio, postali su kućni prijatelji. Zbog toga je na koverti samo ime. Stoga je vjerovatno Praljak u utorak njoj i rekao poruku koja je dobila potpuni smisao tek nakon što je u sudnici popio otrov.

– Budi i dalje čvrsta i govori kako i govoriš. Uputi ih na Arhimedov zakon – rekao je Praljak prije početka posljednjeg ročišta u sudskom predmetu, neposredno prije nego će biti proglašen krivim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini što ga je nagnalo da ostvari posljednju odluku. To “govori kako govoriš” vjerovatno se odnosi na argumente kojima se Praljak branio pred optužnicom.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button