Sport

Oglasio se BHRT: Evo zbog čega nisu prenosili utakmice košarkaških Zmajeva
Nakon meča sa Rusijom, koji su Zmajevi dobili u Skenderiji, a koji je direktno prenosio Sport klub, na adresu BHT1 stiglo je mnogo upita zašto oni ne prenos utakmice naše reprezentacije. Tim povodom BHT se oglasio saopćenjem koje prenosimo u potpunosti.

“Poštovani,

Kako su učestala pitanja zbog čega BHRT ne prenosi utakmice košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine obavještavamo vas zbog čega je to tako.

Kompletan paket utakmica košarkaške reprezentacije otkupila je United Media za svoj kablovski kanal Sport Klub. Jednostavno, ponudili su više novca od BHRT-a Košarkaškom savezu BiH koji je na to pristao iz očitih razloga, s obzirom da su i oni u nezavidnoj finansijskoj situaciji. United Media su također vlasnici kablovskog operatera Telemach, što je važno uzeti u obzir jer raspolažu ogromnim kapitalom, te stvaraju monopol na tržištu, gdje niti jedna TV stanica u BiH, bila javna ili privatna, ne može ponuditi takve uslove kao United Media. 

Države u regiji su riješile taj problem zakonski onemogućavajući da ista firma bude vlasnik i kablovskog operatera i TV kanala. BiH nažalost nema takav zakon, tako da je vrlo izgledno da će ovakva praksa biti nastavljena, a na štetu kuća poput naše.

Očigledno je da ovo negativno utiče na ugled naše kuće. Mi bismo bili najsretniji kada bismo kao bh. javni emiter mogli prenositi utakmice naših reprezentacija, jer smatramo da je to dužnost našeg servisa. Međutim, zakoni tržišta, ili u ovom slučaju, nedostatak zakona, onemogućavaju nas u toj namjeri. Nadamo se da razumijete problem u kojem smo se zatekli.”Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button