Svijet

BUNDESTAG ODLUČIO: Turska je počinila genocid nad Armenima







Njemački parlament ili Bundestag danas je izglasao rezoluciju kojom se masakr koji je Osmansko carstvo počinilo nad Armenima 1915. – 1916. godine okarakteriše kao genocid.

Rezolucija je danas usvojena gotovo jednoglasno, a samo je jedan glas bio protiv, a dva suzdržana.

Inače, Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da podržava rezoluciju, ali neće učestvovati u glasanju zbog neodložnih obaveza i sastanaka.

Turski premijer Binali Yıldırım nazvao je rezoluciju “apsurdnom” i dodao da će njeno usvajanje nepovoljno uticati na odnose Ankare i Berlina.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izrazio je jučer u telefonskom razgovoru sa Merkelovom zabrinutost zbog mogućeg usvajanja rezolucije i da će to narušiti odnose između dvije zemlje.

Turska i Armenija se spore oko masakra nekoliko stotina hiljada Armena za vrijeme otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu. Armenija smatra taj masakr genocidom, dok to Turska žestoko odbacuje, tvrdeći da je broj poginulih preuveličan.

Historičari procjenjuju da je u Osmanskom carstvu tokom i nakon Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Armena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Osmanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obje strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 osoba.

 

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button