Tuzlanski kantonU fokusu

GRAD HEROJ svečano obilježio Dan državnosti BiH (FOTO)

25. novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Vrcar Vakufu (danas Mrkonjić Grad) udareni su moderni temelji državnosti BiH.

Danas je Gradačac, grad heroj iz proteklog rata, svečano obilježio 25. novembar Dan državnosti BiH. Obilježavanje Dana državnosti započelo je jučer svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj je prisustvovao veliki broj građana za koje je održan i prigodan program u izvedbi hora Udruženja “Žene Gradačca” i učenica paralelne muzičke škole Ele Baković i Selme Efendić. 

Možda će Vas zanimati i:

Pročitana su i tri nagrađena rada na temu Dana državnosti učenica osnovnih škola Minele Mašić, Nore Barač i Jasmine Kujraković, koji su pobijedili na konkursu u povodu Dana državnosti BiH koji je raspisao UBNOAR Općine Gradačac.

Prigodnim riječima goste je pozdravio i istakao značaj današnjeg datuma načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić, koji je istakao da je na nama obaveza da, radi onih koji su u temelje BiH u NOR-u i Odbrambeno-oslobodilačkom ratu ugradili svoje živote, uložimo još više napora i truda da BiH bude prosperitetna i stabilna država.

Danas je položeno cvijeće na Šehidskom mezarju u Mahmut Mahali, na grobu prvog komandanta Prve viteške MB legendarnog Ivana Mijačevića, te na Križ u Ledenicama Donjim. Centralna manifestacija je održana u Spomen parku u Gradačcu gdje je položeno cvijeće na Spomen obilježje poginulim borcima NOR-a 1941-45, a zatim na Centralno spomen obilježje šehidima, palim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-95. godina.

Prisutnima se prigodnim riječima obratio i predsjedavajući Općinskog vijeća Gradačac Enir Šakić, koji je istakao značaj današnjeg datuma i radost što su polaganju cvijeća prisustvovali predstavnici svih stranaka, boračkih organizacija, predstavnici antifašista, MUP-a i mnogobrojni građani istakavši da je to zajedništvo snaga naše nam jedne i jedine Bosne i Hercegovine.

PIŠE: Suad Krajnović

FOTO: Ammar Krajnović 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button