BiH

Kiša u Krajini ne prestaje padati, vodostaji rijeka iznad prvih kritičnih tačaka













Obilne kišne padavine na području Unsko-sanskog kantona (USK) u posljednja 24 sata uslovile su konstantan rast vodostaja ovdašnjih rijeka, naročito Une, Sane i Klokota.

Trend rasta na nekim mjernim tačkama premašuje i pet centimetara po satu, pa je tako izmjereni vodostaj Une u središtu Bihaća već iznad prve kritične tačke – jednog metra.

Kiša u Bihaću nije prestala padati od subotu navečer te je u tom periodu evidentirano oko 50 litara po metru kvadratnom padavina.

Možda će Vas zanimati i:

Iz bihaćke Meteo stanice naglašeno je kako se radi o vrlo ozbiljnoj količini padavina za ovo područje Bosne i Hercegovine, naročito uzevši u obzir kratak mjerni period.

Prema dosadašnjim prikupljenim informacijama, najozbiljnija prijetnja od poplava je u naseljima Orašac, Kulen Vakuf, Pokoj, Kralje i Kostela. Ova su naselja inače bila i među najugroženijima za vrijeme prošlogodišnjih decembarskih poplava.

Mještani su već u poslijepodnevnim satima prijavili aktivaciju određenih klizišta, kao i izlijevanje vode na nekim kritičnim tačkama. Za sada, na svu sreću, nema informacija o poplavljenim stambenim ili poslovnim objektima

“Ranije danas (nedjelja) je već preporučeno poduzimanje preventivnih mjera, odnosno izmještanje stvari i imovine iz stambenih i poslovnih objekata, koji bi mogli biti poplavljeni ukoliko se nastavi ovakav trend padavina i rasta vodostaja. U pripravnosti smo, pratimo situaciju, a neke ekipe su već raspoređene po terenu”, saopšteno je iz Službe civilne zaštite Grada Bihaća.

Istaknuto je kako je današnja preporuka izdana i na osnovu vremenske prognoze, s obzirom da su najavljene obilne padavine i u narednih nekoliko dana.

(FENA)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button