BiHSport

Početkom proljeća moguća pojeftinjenja prehrambenih namirnica




Postepeno, ali uporno, u moru drugih problema mnogima i neprimjetno – cijene svakodnevno rastu. Prosječna plata u FBiH iznosi oko 960 KM, pa je već na prvi pogled jasno da se s trenutnim primanjima, a mnogo je onih koji ih nikako i nemaju, ne može preživjeti.

Radio Kameleon je razgovarao sa Gordanom Bulić, predsjednicom udruženja potrošača “Klub potrošača TK” Tuzla. Pitali smo je da li postoji opravdanje zašto su osnovne prehrambrene namirnice poskupile:

“Nisam baš sigurna da se može reći da je opravdano, ali treba imati u vidu da roba koja je poskupila je najvećim dijelom uvozna roba. To znači da naši uvoznici, distributeri i trgovci cijene tih roba plaćaju onako kako im diktiraju zemlje u kojima se proizvodi ta roba. BiH uvozi pšenicu, najvećim dijelom uvozimo repromaterijal za proizvodnju ulja i šećera i ti proizvodi su i najviše poskupjeli. Kada se s tog stanovišta pogleda naši distributeri i prerađivači jednostavno ne mogu to da izbjegnu. Također to su robe kojima i uobičajeno u ovom periodu njihove cijene rastu. Cijene rastu od oktobra pa do februara. Na primjer pšenica. Ona se poženje u junu pa je prva dva mjeseca skoro neupotrebljiva jer mora odstojati i zatim cijene tih roba počinju da rastu do kraja zime kada se silosi moraju isprazniti kako bi pripremili za narednu žetvu. Tako da se očekuje sa dolaskom proljeća da cijene tih roba ipak padnu. U to vijeme se te robe moraju rasprodati da bi se oslobodio prostor za novu žetvu.”



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button