Tehnologija

Digitalni Beč: Grad prikuplja ideje građana
„Kao jedan od najinovativnijih gradova svijeta Beč je zajedno sa svojim građanima izradio ‘Digitalnu agendu Beča‘ 2014. godine. Ona je poslužila kao strategija grada, ali u vrijeme digitalizacije tri godine predstavljaju čitavu vječnost, pa je grad odlučio da opet uključi građane u evaluaciju i dalji razvoj agende“, izjavio je Andreas Mailath-Pokorny, član gradske vlade zadužen za kulturu, nauku i sport.

U okviru „Digitalne agende 2020“ građani se pozivaju da dostave ideje za dalji razvoj digitalne strategije grada. U fokusu evaluacije su pitanja koja se bave aktuelnošću pretpostavki na kojima počiva agenda, kao i aktuelnim i budućim razvojima i tehnologijama koje grad treba pomno da prati kako bi zadržao vodeću poziciju i 2020. godine.

Možda će Vas zanimati i:

Ideje se prikupljaju preko platforme www.partizipation.wien.at i razvijaju u radnim grupama, a nakon toga rezultati će biti predstavljeni javnosti. U okviru prvog učešća građana u procesu izrade agende rodilo se mnoštvo konkretnih ideja i projekata. Realizacija mnogih projekata je u toku, a neki od njih su već realizovani, kao na primjer aplikacija „Reci Beču“ preko koje građani brzo i jednostavno mogu da prijave problem gradskoj upravi.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button