BiH

Da bi bile uz svoje bolesno dijete, majke bolnicama u BiH plaćaju 45 KM po danu!Dok se na sav glas priča o padu nataliteta u BiH, broju rođenih beba koji se smanjio za trećinu, do tada roditelji u bolnicama plaćaju za boravak uz bolesno dijete. Najčešće nemaju ni krevet, deku, jastuk, već spavaju na stolicama, ali ovaj “luksuz”, plaćaju kao ponajbolji hotel – 45 KM po danu.

Cijela priča oko plaćanja i neuslovnog smještaja roditelja bolesne djece aktuelizirana je ovih dana na društvenim mrežama nakon objave priče, majke iz Banje Luke (ime poznato redakciji).

Kako je navela majka je trogodišnjeg djeteta koje često boravi u bolnici, svoj boravak ranije nije plaćala, ali joj sada u UKC RS traže 45 KM po danu. U postu je navela da, zbog gužvi majka i dijete najčešće dobiju jedan krevet, pa dijete leži, a majka sjedi na stolici. I za to traže da se plati 45 maraka.

– Majka sam djeteta koje je često u bolnici, tako smo već skoro godinu dana skoro pa svaki mjesec provela u bolnici. Do sada nisam plaćala boravak, ali sada kažu da moram. Prvo sam se obratila Fondu zdravstvenog osiguranja, zatim UKC RS, a oni su mi rekli da za sve informacije pozovem ekonomsku službu. Naravno, nisam mogla ostati gluha i slijepa na ovo što se radi i preko društvenih mreža sam pokrenula inicijativu za izmjenu ovog pravila u javnim zdravstvenim ustanovama – priča za „Buku“ ova Banjalučanka, nakon čije su objave na društvenim mrežama uslijedili brojni komentari roditelja iz različitih gradova BiH, sa sličnim iskustvima.

– Bila sam svjedok u bolnici Bosanska Gradiška, majka je dvije noći presjedila na stolici, treću večer je jedan krevet ostao prazan i sestra se sažali i kaže ženi da legne i da u slučaju prijema mora ustati, a ako sve bude u redu, ona će je ujutro u pet probuditi i spremiti krevet da niko ne zna. Tako je i bilo, a žena platila za par dana unaprijed – samo je jedna od priča na društvenim mrežama.

Inicijativu za izmjenu ovog diskriminirajućeg pravila podržale su brojne majke, odbornik u Skupštini grada Banja Luka Draško Stanivuković i Adriana Basara, novinarka i članica Udruženja višečlanih porodica “4+” iz Banje Luke, koja je potvrdila da već imaju zacrtanu strategiju i uskoro kreću s realizacijom.

– Svaka podrška je dobrodošla, jer smatram da nas sve boli ova odluka i da je samo zajedno možemo promijeniti – naglasila je Basara.

Prema podacima od majki koje su bile izložene ovim troškovima u bolnici u Bosanskoj Gradišci, u UKC RS i bolnici u Prijedoru se boravak uz bolesno dijete naplaćuje 45 maraka po danu, u bijeljinskoj, travničkoj i zeničkoj bolnici 20 maraka, u bolnici Zvornik 15 maraka za djecu do šest godina, odnosno 30 maraka za stariju djecu.

S druge strane, boravak roditelja u bolnicama u Sarajevu, Trebinju i Doboju, je besplatan.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da na cjenovnike bolnica ne mogu utjecati, ali da postoje i slučajevi kada se boravak jednog roditelja uz bolesno dijete ne naplaćuje i da te troškove u potpunosti snosi Fond.

 

Izvor: bukaKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button