BiHU fokusu

Pandemija prepolovila odlazak radne snage iz BiH










Pandemija koronavirusa drastično je smanjila mobilnost ljudi diljem svijeta. Procjenjuje se da je u prvoj polovini 2020. ona prepolovljena. Zatvaranje granica i ograničenje putovanja, otkazani letovi, sve je to doprinijelo smanjenju migracija, piše Večernji list BiH.

Stagnacija i u 2021. godini

Sve europske države uložile su ogroman novac u svoje ekonomije kako bi sačuvale radna mjesta i osipanje gospodarskih aktivnosti, ali bez obzira na to, karantena se osjeti i na zajedničkom tržištu rada, gdje po pravilu kriza najviše pogađa one koji su najmanje zaštićeni. To su sezonski radnici, zaposleni na kratkotrajnim poslovima, stranci, žene, mladi ljudi… Pandemija nije zaustavila samo turistička putovanja nego i uobičajene radne migracije, koje su posljednjih godina uglavnom išle s istoka i juga Europe prema zapadu. BiH se posljednjih godina suočila s masovnim gubitkom stanovništva i iseljavanjem.

Za mnoge je odlazak bio biti ili ne biti. Radne će migracije na neko vrijeme vjerojatno usporiti. Dokaz tomu su i podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Iz Agencije su za Buku rekli da su zaključno s 30. 11. 2020. u Sloveniji posredovali u zapošljavanju 6618 radnika.

“To je za 50% manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Zaključno s 25. 12. 2020., u Njemačkoj smo posredovali u zapošljavanju 533 radnika, što je za 25% manje nego u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je za portal Boris Pupić, stručni suradnik za odnose s javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Iako smo i dalje suočeni s pandemijom, zanimanje bh. radnika za odlazak u inozemstvo i dalje postoji, ali su i procedure za taj korak sada malo dulje.

“Što se tiče pandemije, veleposlanstva prilikom izdavanja radnih viza daju sve informacije vezane za uvjete ulaska i boravka u državama, a vezano za pandemiju, dok mi dajemo standardne informacije vezane za tržište rada i načine zaštite prava radnika ako bude potrebe”, objašnjava Pupić i dodaje da, prema sadašnjim pokazateljima, smatraju kako će stanje u prvoj polovini 2021. biti nepromijenjeno. BiH je od 2013. do 2019. napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz ankete o radnoj snazi koju objavljuje Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Odlasci i drugim kanalima

Agencija za rad i zapošljavanje BiH jedina je institucija iz sustava službi zapošljavanja u BiH koja ima nadležnost posredovati u zapošljavanju građana BiH na inozemna tržišta rada. U Sloveniju je preko Agencije otišlo gotovo 50.000 vozača, zavarivača, elektroinstalatera i građevinskih radnika. Medicinskih radnika u Njemačku – deset puta manje. To su službeni podaci BiH.

Izravno preko “Triple Win” projekta za Njemačku je, prema podacima Agencije, otišlo ukupno 5235 radnika sa završenom medicinskom srednjom školom.

Međutim, javnosti je poznato da je broj radnika te struke u Njemačkoj mnogo veći. Prema podacima njemačke Savezne službe za zapošljavanje, trenutačno je diljem te zemlje zaposlen 19.631 medicinski radnik iz BiH. Pandemija jest usporila iseljavanje, ali je upitno što će biti kad ona završi jer nije mali broj onih kod kojih je upravo ona učvrstila volju za odlaskom, piše Večernji list biH.

Izvor: tip.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button