TuzlaVijesti

Za Tuzlake nema dvojbe: 15. maja 1992. godine Tuzla je spašena i odbranjena







Tuzla danas obilježava Dan odbrane, odnosno, godišnjicu događaja na Brčanskoj Malti poznatijem kao Tuzlanska kolona.

Prema spisku fondacije “Istina, pravda, pomirenje“ poginula su 33 pripadnika kolone. Informacije Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, kažu da su stradale 54 osobe.

Apelacioni sud u Beogradu je 2016. godine pravosnažno oslobodio pripadnika policije BiH Iliju Jurišića optužbi za ratni zločin jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koji je Jurišića bio osudio na 12 godina zatvora.

Hag je za događaje u Tuzli rekao da se ne radi ni o kakvom ratnom zločinu, a Apelacioni sud oslobodio je Iliju Jurišića odgovornosti. Međutim, Tužilaštvo BiH mora okončati predmet Brčanska Malta i konačno staviti tačku na njega da se jednom sazna istina, smatraju akteri događaja.

Srbijansko pravosuđe teretilo je za ratne zločine Iliju Jurišića koji je tada bio dežurni opretivac u Stanici bezbjednosti Tuzla da je naredio napad na kolonu. Jurišić je više od tri godine proveo u pritvoru u Srbiji, dva puta je osuđivan na 12 godina zatvora da bi bio oslobođen svih optužbi zbog nedostatka dokaza.

Iz Gradske uprave Tuzle danas su poručili:

“Danas, 31 godinu poslije uspješnog odbijanja prvog napada na Tuzlu, gradimo budućnost na istini, časno i s poštovanjem se sjećajući branilaca koji su položili svoj život za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i svih civilnih žrtava rata, uz obećanje da njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti i da ćemo i dalje gajiti i njegovati tradiciju antifašizma, zajedničkog života i tolerancije,” poruka je iz Gradske uprave Tuzle.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button