CIFRIĆ: Revolucija u pisanju i mijenjanju DNA je tu, budimo lideri

CIFRIĆ: Revolucija u pisanju i mijenjanju DNA je tu, budimo lideri

U sklopu Tuzla Business Conference-a u  amfiteatru Medicinskog fakulteta u Tuzli, Mirza Cifrić suosnivač i izvršni direktor Veritas Genetics-a, prve kompanije na svijetu koja nudi sekvenciranje i tumačenje čitavog ljudskog genoma za cijenu manju od $1,000 održao je predavanje studentima medicine, ali i svim zainteresovanim sugrađanima.

Vjerovatno ste čuli da je moguće čitati ljudski genom putem DNA sekvenciranja. Da li ste znali da će uskoro biti moguće pisati i mijenjati DNA? Ako su ćelije hardver, pisanje DNA je kao kodiranje softvera. Ova revolucija će nam omogućiti da kodiramo aplikacije koje će moći izlijećiti nasljedne bolesti poput cistične fibroze.

Tokom predavanja, Mirza je svim prosutnim kroz praktične primjere objašnjavao da se DNK ne koristi više samo u medicinske svrhe.

Veoma smo blizu mogućnostima manipulacije DNK da proizvedemo ekološki održivo meso potpuno proizvedeno u laboratoriji, te energiju (poput etanola) u ćelijama kao stalnu zamjenu za ugalj i neodrživa goriva.

Mirza upravlja Veritas-om sa misijom pokretanja globalnog pokreta dostupnosti genomskih informacija, te gradi infrastrukturu, koja je u mogućnosti da sekvencira i tumači stotine hiljada, a na kraju i milione, ljudskih genoma svake godine. Veritas je globalna multinacionalna kompanija sa predstavništvima u SAD, Evropi i Kini, te je dva puta prepoznata od strane prestižnog MIT Technology Review magazina kao jedna od 50 najpametnijih kompanija u 2016. i 2017. godini.

Mirza je serijski poduzetnik u oblasti biotehnologije. Prije Veritasa, služio kao izvršni direktor kompanije Abvitro Inc, te Solmap Pharma – koja je prodana firmi FORMA Therapeutics. Nakon prodaje se pridružio FORMA Theraupetics-u, internacionalnom lideru u povlasti onkologije, kao rukovodilac koorporativnog razvoja.

Facebook Comments