BiH

Iz Potočara krenuo Marš mira: Da se nikada i nigdje više ne ponove Srebrenica i Vukovar

U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca iz Srebrenice i preživjelih učesnika Marša smrti iz jula 1995. godine te Udruge Koraci mira iz Odžaka danas je iz Memorijalnog centra Potočari krenuo prvi Marš mira Srebrenica – Vukovar 2017.

Više od 20 učesnika ovog marša trebalo bi da stignu u Vukovar 18. novembra, na Dan sjećanja na žrtve pada tog grada, javlja Anadolija.

image
/Anadolija

Zulfo Salihović, predsjednik Organizacionog odbora Marš mira Srebrenica – Vukovar 2017, kaže da će učesnici prepješačiti oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara za 12 dana.

“Cilj ovog marša je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida u Srebrenici s porukom da se to više nikada nigdje ne ponovi. Ideja za organizaciju ‘Marša mira’ pojavila se kao moralna obaveza nas preživjelih iz Srebrenice zbog toga što već nekoliko godina građani Vukovara koji svojim učešćem u Maršu mira i Biciklističkom ultramaratonu dolaze da odaju počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Planirano je da u Vukovar stignemo 18. novembra, na centralni događaj, gdje ćemo prisustvovati odavanju počasti žrtvama Vukovara”, rekao je Salhović.

Dodao je kako je iz Potočara krenulo nešto više od 20 učesnika, ali kako očekuje da će im se u mjestima kroz koja budu prolazili priključiti još učesnika. Zahvalio je i svima koji su pomogli u realizaciji Marša mira.

Blaž Kovačević iz Odžaka, jedan od organizatora Marša Mira Srebrenica – Vukovar 2017, kaže da Srebrenica i Vukovar treba da budu povezani.

image
/Anadolija

“Sa ljudima iz Srebrenice smo se povezali i ovim činom želimo da iskažemo poštovanje prema žrtvama ova dva grada koje su doživjele sličnu sudbinu. Mi moramo njegovati i čuvati mir i ne dozvoliti da se nikada i nigdje više ne ponove Srebrenica i Vukovar”, kaže Kovačević.

Nihad Alić, predstavnik Udruge Koraci nade iz Odžaka, smatra da je Marš mira od Srebrenice do Vukovara jedan ogroman korak i odavanje počasti žrtvama Vukovara.

image
/Anadolija

“Iz Vukovara dolazi mnogo ljudi svake godine u Srebrenicu. Ovo je jedan mali čin od strane nas. Meni je čast da sam učesnik ovog Marša mira. Biće ovo dug put, ali spremni smo da pređemo ovaj put, a sve s ciljem odavanja počasti žrtvama”, kaže Alić.

Mehmed Ramić je učestvovao trinaest godina u Maršu mira od Nezuka do Potočara.

“Bila mi je želja da odem do Vukovara, i to pješke. Drago mi je da se ukazala prilika da ostvarim svoju želju. Bitno je da mi s ovog područja odajemo počast žrtvama u drugim mjestima. Nadam se da će ovo postati tradicionalan marš sa velikim brojem učesnika iz godine u godinu”, smatra Ramić.

Učesnici Marša mira Srebrenica – Odžak – Vukovar, zvaničnici, predstavnici opštine Srebrenica i srebreničkih udruženja žrtava genocida su polaganjem cvijeća, učenjem fatihe ili na drugi način odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Obišli su i grob Rudolfa Hrena u Memorijalnom centru Potočari i odali počast.

 

Izvor: oslobodjenjeKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button