BiH

U 45 kontrola zatečen 3.771 neprijavljeni radnik
Porezna uprava Federacije BiH izvršila je 281 inspekcijski nadzor na području FBiH kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, građevinsku, trgovinsku djelatnost i druge uslužne i proizvodne djelatnosti. U ovoj aktivnosti inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 78 neprijavljenih radnika, 75 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 30 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 31 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 61 objekat, a u 152 slučaja izdati su prekršajni nalozi, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 366.150 KM.

Inspekcijski nadzor gradilišta u Kantonu Sarajevu izvršen je u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a. Zbog sprečavanja inspektora u vršenju službene radnje prilikom zatvaranja ugostiteljskog objekta u KS-u bila je neophodna intervencija pripadnika Policijske uprave Centar. Također, intervencija pripadnika policije bila je neophodna u jednom slučaju i u Tuzlanskom kantonu. Zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora od gosta ugostiteljskog objekta u Sapni u Tuzlanskom kantonu, intrevenirali su pripadnici Policijske stanice Sapna.

Porezna uprava FBiH u proteklom periodu izvršila je ukupno 45 jednodnevnih, brzih kontrola (akcija) na području svih kantona FBiH u kojima je izvršeno 10.794 inspekcijskih nadzora u kojima su inspektori Porezne uprave FBiH otkrili 3.771 neprijavljenog radnika, 3.300 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1497 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 984 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je ukupno 2.380 objekata i izdata su 6.532 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 15.756.800 KM.

 

Izvor: oslobodjenje

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button